Visoka ocena će pokazati moje/naše mišljenje o albumu, ali ni jedan tekst i brojčani zapis ne mogu stopostotno da dočaraju iskustvo slušanja Sahara. Neka bude da je ova recenzija pismo preporuke. Neka bude baš tako.

U letopisima srpskog metala, ako ikada budu napisani, biće zabeleženo da je godina 2019. započela nezapamćenom ofanzivom black metala. Možda se to i dalo naslutiti nakon što je All My Sins trijumfalno završio prethodnu godinu, ali ovakav intenzitet napada ne verujem da je iko očekivao. U takvoj postavci borbenog rasporeda prvog talasa, gde je komanda poverena veteranima The Stone i gde je crni steg u rukama Khargasha, glavni udar izvršavaju Zloslut svojim oružjem za masovno uništenje, maestralnim albumom Sahar. I kakav je to samo udar. Nemilosrdan, precizan i nadasve efektan!

Sahar je masterpiece, kolosalno delo, lišen opterećujućih i zastarelih black metal dogmi, idejno i produkcijski gotovo perfektan. Pa, recimo da ta ista produkcija bude polazna tačka ove recenzije. Zašto? Prosto – miks je dakako odličan i to je stavka koju svako ko je slušao Sahar konstatuje odmah. Neosporno je. Ali sam miks ne čini produkciju. Ono gde leži sonična snaga albuma je fakat da je Karlo Testen (ex-Space Eater) uspeo da pomogne Zloslutu da njihova priča bude ispričana na adekvatan način i to je lekcija koju će mnogi producenti/mikseri na ovim prostorima morati jako brzo da nauče. Ispoliran, ali bezličan miks, gde se tehnikalije stavljaju u prvi plan, a svrsishodnost u drugi, često rezultiraju nedorečenim izdanjima. Sahar od toga ne pati. Sahar je po tom pitanju savršen. Tačka.

Sahar je masterpiece, kolosalno delo, lišen opterećujućih i zastarelih black metal dogmi, idejno i produkcijski gotovo perfektan

Atmosfera? Turobno crnilo, kap melanholije i konstantna prisutnost dileme da li će sledeći takt da donese teskobu u stomaku ili udar čekića u čelo. Svaki rif je smešten na pravo mesto i funkcioniše u sklopu celine. Tako posmatrajući stvari, mogu samo da konstatujem da nemam favorita na albumu. Ceo album je favorit. Pažljivo napisan i aranžiran, britko realizovan. Stilski, mogao bih možda da povučem paralele sa nekim stranim bendovima koji su doživeli veću afirmaciju, ali to neću da uradim. Zloslut Saharom grade sopstveni izraz i identitet, te ne vidim razloga zašto da vršim neopotrebne komparacije tog tipa.

Zloslut

Ovaj bend je evoluirao u pravom smeru i veći je, uslovno rečeno, problem, koliko im sada treba podrške od strane izdavača, medija i fanova da bi se progurali i izlaktali za svoj delić globalne scene. Sahar je prerastao lokal. On je sada deo svetske black metal baštine i prefiks „srpski“ sada je samo odrednica geografskog porekla i lokacije. Sve ostalo je svetski. I mi treba da budemo ponosni na to.

Dakle, visoka ocena će pokazati moje/naše mišljenje o albumu, ali ni jedan tekst i brojčani zapis ne mogu stopostotno da dočaraju iskustvo slušanja Sahara. Neka bude da je ova recenzija pismo preporuke. Neka bude baš tako.

Zloslut – Sahar spisak pesama:

1. Collapsing of Cardinality and the Rising of Absolute
2. The Quest
3. From Where the Light Springs
4. Shadowdwellers Tyranny
5. Of a Nameless Faith
6. To Break the Circle of Saṃsāra
7. Become the Beyond

Zloslut - Sahar
Produkcija92%
Originalnost88%
Vizuelni identitet82%
Uverljivost97%
90%Finalni utisak

Komentari