Jedna od ključnih karakteristika materijala koji čini Clone je ozbiljnost. On je daleko zreliji od svega što su momci do sada napisali

Nedelja pre podne. Prva jutarnja kafa, posle treće smene. Tečnost koja život znači pomaže da se izbistri pogled zaključan na reči SEND. Kliknuti ili ne? Ne. Posle kafe. Tajni sastojak u uspešnosti ovog jutra je ponovna pomisao na Pilencetov izraz lica i potencijalne kletve koju sipa jer mu ponovo kasnim sa isporukom recenzije. Kafa je odmah 10% ukusnija. Ništa klik na SEND, neka čeka još malo. Da je u pitanju bilo šta drugo, možda bih je i poslao uz neko šturo opravdanje. Majku mu, čak bih razmišljao i da mu se izvinim. Ali ovaj put jok. Može druga kafa. Napisah recenziju za Downstroy, njegov bend. Nema svrhe da baš sada sve uradim kako treba i na vreme, njemu ulepšam dan, sebe uskratim za užitak i osmeh site hijene. Što da se lažemo, život čine sitna zadovoljstva.

No, kada već dobih zadatak da analiziram Clone, novi EP gorenavedenog kikindskog kvinteta, procedura zahteva da brzinski upoznam čitaoce sa bendom, ako još postoji persona na sceni koja ne zna ko su ovi momci. Dakle, jedan od najubedljivijih live bendova ikada na ovim prostorima (a i šire), ne baš naročito popunjenog kataloga kada je diskografska aktivnost u pitanju, ali sve što su izbacili do sada ima specifičnu težinu, jerbo su i produkcijski konstantno na izuzetno visokom nivou, a njihov debi album, imena mu One Size Fits All, se neretko nalazi na individualnim listama za jedno od najboljih metal izdanja svih vremena, kada je domaći metal u pitanju. I da, da se ne zaboravi i da se zna o kakvoj je ekipi reč, Downstroy je prvi domaći bend koji je svirao na najprestižnijem metal festivalu na svetu. Pogađate, u pitanju je Wacken Open Air. Mislim da je za intro dosta.

Downstroy

Šta se dobija u paketu? Clone je zbir uvoda i šest pesama, od kojih je jedna i remiks obrade benda Eyesburn, na kojoj gostuje i sam Kojot, alfa i omega istog. Obrada je auditorijumu poznata već, a sada je nešto osvežena za potrebe ovog EP-ja. Od opštih podataka trebalo bi istaći da pored Kojota, na Clone gostuju još i Čvare iz Overdrivea, dugogodišnji prijatelj Downstroya i Gergo, gitarista i vokal mađarskog benda Angertea. Sve je lakše uz pomoć prijatelja, jelte.

Jedna od ključnih karakteristika materijala koji čini Clone je ozbiljnost. On je daleko zreliji od svega što su momci do sada napisali. Nema niti jednog tona viška, niti jednog tona manjka. Aranžiranje je na visokom nivou, dok je sama svirka, iako ne donosi za sto ništa revolucionarno, izuzetno ubedljiva. Akcenat je na težini, koju garantuju nizak štim i sigurna izvedba svirača. Da ponovim, nema nepotrebnih instumentalnih akrobacija, pesma je na prvom mestu. Kada smo kod pesama ja za favorita biram „Don’t Hide Away“. Neka bude da sam i ovaj put izabrao jednu u tu svrhu. Growl vokal je sjajan. Dobro, to je očekivano. Clean vokalne deonice nisu toliko ubedljive. Nisam 100% siguran gde leži problem, u aranžmanu, izvedbi ili miksu, a čak bih mogao da kažem da su možda i sva tri elementa u pitanju. Kada već bend hoće njima nešto da kaže, prema mom praviliniku o ocenama i recenzijama, oni moraju biti direktniji i prisutniji. Ovako deluju kao estetski momenat, ne kao nešto što pojačava aromu. Izuzetak je „Sister“, u njoj je sve kako treba.

Aranžiranje je na visokom nivou, dok je sama svirka, iako ne donosi za sto ništa revolucionarno, izuzetno ubedljiva

Produkcija. Opet, kao što smo već od Downstroy i navikli, igra je na vrhunskom nivou. Realizaciju proizvoda, tačnije miks i mastering, potpisuje gospodin iz Republike Srpske, Dražen Kecman, sa bazom u njegovom ličnom Cirith Ungol studiju. Sound gitara je besprekoran, semplovan bubanj tek povremeno odaju činele, što je generalno čest slučaj kada se izabere takav pristup, ali to nije ništa spektakularno problematično u široj slici, jer, ponavljam, miks je jako dobar, kompaktan kao i sam materijal. Sugestija i ovde ide na clean vokale. Iz nekog razloga mi se jednostavno ne dopada njihova realizacija. Ne u smislu da je loša, već je mogla biti za nijansu bolja.

Vizuelni identitet se uklapa u priču. Da ne bude da cepidlačim, ja drugačije shvatam funkciju omota i sklon sam za svoje bendove ekstremnim rešenjima poput totalnog minimalizma ili neverovatnog kiča, dok su Downstroy izabrali pristup koje na mene ne ostavlja neki utisak kada se gleda samo za sebe, ali se sa druge strane dosta dobro uklapa u atmosferu EP-ja.

Kada se sve sabere i oduzme, Clone je odlično izdanje, sa jednom jedinom pravom manom, a to je nedostatak pravog hita, pesme koja bi poslužila kao udica za širi auditorijum. Sa druge strane, Clone je trajanjem na korak od full albuma i za to vreme nema velikih oscilacija, što znači da Downstroy i dalje održavaju kontinuitet visokog kvaliteta studijskog rada. Nocturne Media, izdavač/distributer Clonea na svim značajnijim digitalnim platformama, unosi u svoj katalog bend i EP koji zavređuju mnogo više pažnje nego što zaista dobijaju na ovom podneblju. Samo da je bio taj jedan hit. Majku mu. Ovako je sve samo – odlično.

Downstroy – Clone spisak pesama:

1. Intro
2. Let Us Fall
3. One Foot In The Grave
4. Illusions (feat. Chvare)
5. Shatter Me (feat. Gergő)
6. Don’t Hide Away
7. Sister (feat. Coyote)

Downstroy - Clone
Produkcija82%
Originalnost72%
Vizuelni identitet76%
Uverljivost97%
82%Finalni utisak

Komentari