U najkraćim crtama, u pitanju je sirov i agresivan black metal, gde gitare zuje, bubanj je na blast beatovima, vokal pogan, klavijaturama ni traga…

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: CCP Records, 2000.
  • Web: The-stone.cjb.net
  • Piše: Nebojša Lakić

Ovaj album je nešto stariji (kraj 2000.), ali je red da i njega stavimo „pod nož“, jer je ipak u pitanju jedan od retkih srpskih metal izdanja koji je zainteresovao izdavače u inostranstvu. Iako CD posedujem već duže vreme, igrom slučaja je recenzija stalno izostajala, što ćemo sad da ispravimo.

Na ovom izdanju ponuđeno nam je osam pesama, od kojih su dve na srpskom jeziku. Moglo bi se reći da je ovaj album i pokrenuo trend pravljenja pesama na našem jeziku, jer se malo ko pre njih odlučivao na tako nešto. U najkraćim crtama, u pitanju je sirov i agresivan black metal, gde gitare zuje, bubanj je na blast beatovima, vokal pogan, klavijaturama ni traga… Kao najbolju pesmu, spomenuo bih „Za korak paklu bliže“, koja bi vrlo lako mogla postati himna srpskog sirovog black metal zvuka. Tekst je preuzet iz Bodlerove zbirke „Cveće zla“ i deo u kojem se kaže: „…svakog smo dana, za korak paklu bliže…“ može da se mnogo dublje sagleda.

Materijal je rađen i sniman u toku (sramotnog) bombardovanja Jugoslavije, tako da Some Wounds… može da se opiše i kao katalizator sve mržnje prema nepravdi koja se dešavala. Od pesama, svakako da valja pomenuti i fenomenalnu „Unveiled Evil“, kojom se bend predstavio i na kompilaciji Scream Until YU Like It.

Sastav je u međuvremenu promenio ime u The Stone zbog nesuglasica sa izdavačkom kućom, pa obratite pažnju i proučite ovaj album, ako već niste.

The Stone – Some Wounds Bleed Forever spisak pesama:

1. Unveiled Evil
2. Some Wounds Bleed Forever
3. Za korak paklu bliže
4. Serbian Wood
5. My Demonic Face
6. Razor Speed
7. Neke rane krvare večno
8. Gods of Perversity

Komentari