Ostaje da vidimo gde će ova kompilacija odvesti pojedine bendove, a Rock Express Records je najavio da će nastaviti sa sličnim akcijama i u budućnosti

Konačno smo dočekali da se skupi dovoljno snage, energije – metala, na jednom mestu, nakon svih ovih nesrećnih godina ništavila… Scream Until YU Like It je kompilacija koja već ima kultni status, koja je uradila ogroman posao na promociji i ujedninjavanju metala na našim prostorima. Pokrenuta je nova era, u kojem su se povezali bendovi, fanzinaši, širi krug metal poklonika konačno može da vidi šta sve postoji kod nas… Šesnaest pesama, u ovom momentu najboljih srpskih metal grupa, nalazi se na ovoj kompilaciji. Nadamo se da će ovo izdanje pomoći i u eventualnom proboju naših bendova ka inostranstvu, a do tad, da recenziramo ono što je ponuđeno.

May Resultu je pripala čast da otvori kompilaciju. Beogradski melodic black metal sastav nam je ponudio nešto što se do sad nije moglo čuti kod nas – brzi, odlično producirani simfonični black metal sa režećim muškim, i prijatnim ženskim vokalom. Potpuno zasluženo, ovaj bend je objavio album za stranog izdavača (CCP Records). Na redu je Amon Din iz Valjeva, melodic gothic/death metal sastav sa (po)najboljom svojom pesmom – „Umbra“, skinutom sa albuma Dinamoneyezed. Odlična atmosfera i lepo definisane klavijature. Slede doom metalci The Bloody Earth, koji su kroz pesmu „Celestial Tears“ pokazali koliko vole My Dying Bride. Muški growl i ženski sopran se odlično nadovezuju. Pesma je spora i neverovatno melanholična… Psychoparadox, tehnički death metal sastav iz Smedereva, ovde nam je pokazao varijantu death metala koja najviše vuče na švedsku školu istog. „Four Time Sectors“, skinuta je sa njihovog Apeiron albuma. Na redu su novosadski heavy/power velikani Tornado, i ovde je, cenim, učinjena najveća greška na kompilaciji. Obrazloženje: sama kompilacija je, između ostalog, pravljena za strano tržište, da tamo predstavi naše bendove. Pa čemu onda pesma na srpskom jeziku? I to pored tako dobrih „Black Swan Rider“ ili „The Wall“? Osim toga, ovo je po mnogima najlošija pesma ovog benda, sklepana na brzinu u toku NATO divljanja nad SRJ, i nikako joj ovde nije mesto. Šta da se radi, idemo dalje…

M.A.D. iz Sonte dolazi na red. Death/thrash sa upravo takvim vokalom. Pesma zvuči kao da je sastavljena od „milion“ potpuno nepovezanih delova. Produkcija je na zadovoljavajućem nivou, a sve bi bilo u redu da momci, nažalost, ne ispadaju i na studijskom snimku. Max Butcher i njegov Mortuary je predstavljen sa pesmom „Corridors of Banishment“. Snimak je iz 1994., a remiksovan je ove godine. Death/thrash metal bez bas gitare, pa onda zamislite… Sledi bend Akt, takođe iz Kragujevca. Ovaj bend crpi uticaje iz, recimo Soundgarden zaostavštine preko domaćeg Van Gogha, što im je i obezbedilo mogućnost da album izdaju za ITMM Records. Pre ovog imaju još jedan album i zaista ne shvatam šta će ovakav bend na ovoj kompilaciji – krajnja komercijala koja odudara od svih pesama na albumu, a verujem i da ovim momcima nije naročito bitan proboj na strano tržište – dobro je njima i ovde.

Sledi, zatim, poslastica za sve poštovaoce virtuoznih gitarista – Borislav Mitić, verovatno najbolji YU (metal) gitarista, koji sasvim opravdano nosi nadimak YU Malmsteen. Na sceni je već dugi niz godina, i ima objavljen istoimeni album za ITMM. U pitanju su instrumentali sa mnogo nasnimljenih gitara, kao i klavijatura. Trenutno je u Kanadi, i izdao je album za Shrapnell Records za kojeg izdaju mnogi veliki svetski muzičari, kao što su Satriani, Malmsteen, Vitalij Kuprij… Sve to biva prekinuto na najsiroviji način, zaslugom beogradskih raw black metal razarača Stone to Flesh. Ovo se preporučuje samo najhrabrijima! Pesma je skinuta sa albuma Some Wounds Bleed Forever, objavljenog za austrijski CCP Records. Sledi sastav koji je okarakterisan kao YU Pantera, i to sasvim opravdano – Enjoy Sarma, power/thrash sastav iz Kovina. Kvalitetno, tehnički odsvirano, sa čvrstim vokalom. Album Reborn Power izdaje im Rock Express Records. Mala zamerka ide na produkciju. Za sledeći bend Threatful Silence (Niš) se zaista nema šta mnogo reći – death, industrial, core, plus šta sve još ne. Paklen vokal, ali generalno, ne baš inspirativan materijal. Nakon njih, sledi jedan od najboljih bendova ove kompilacije, koji kvalitetom prelazi naše granice – Simargal. Black metal, sa odlično odrađenim klavijaturama, melodičnim solo deonicama i ritmičkim promenama. Sve pohvale! Number One, Pančevo – numera „Just Say“. Ništa naročito, nedefinisan hard rock/metal. Kako bilo, uskoro im izlazi album.

Ni za sledeći sastav se nema šta puno dobroga reći – Storm Lord iz prestonice Srbije. U pitanju je hard rock 80-tih. Sve instrumente je odsvirao i pesmu otpevao Jovan Stanković. I za kraj, više iz zezancije, predstavljeni su Milić, Vicko i Željko sa zajebantskom numerom „Hard Rocker“. U pitanju je zezanje na temu života hard rockera, a sastoji se od nabrajanja bendova i albuma kultnih metal bendova.

Ostaje da vidimo gde će ova kompilacija odvesti pojedine bendove, a Rock Express Records je najavio da će nastaviti sa sličnim akcijama i u budućnosti. Puna podrška!

Scream Until YU Like It spisak pesama:

1. May Result – Subaltern Crown Of Her Majesty
2. Amon Din – Umbra
3. The Bloody Earth – Celestial Tears
4. Psychoparadox – Four Time Sectors
5. Tornado – Ne zaluđuj me
6. M.A.D. – If (You’ll Be a Man My Son)
7. Mortuary – Corridors Of Banishment
8. Akt – Stanje svesti
9. Borislav Mitic – Fantasy
10. Stone To Flesh – Unveiled Evil
11. Enjoy Sarma – Game Of Desire
12. Threatful Silence – Temple of the Twelve
13. Simargal – Meeting With…
14. Number One – Just Say
15. Storm Lord – Middaysun
16. Milić, Vicko & Željko – Hard Rocker

Komentari