Anarhotektura je vanvremenski album, koji se može slušati i sad, i pre 100 godina i za 100 godina. Lično – oduševljen sam

Kako je ovo samo čudan album! Nisam verovao da ovako nešto može da postoji kod nas. Prvo što mi je palo na pamet nakon preslušavanja prve dve pesme bilo je – sekta. Ovo je sekta, sigurno. Tekstovi su neviđeni, a teme koje bend obrađuje dosad kod nas nepraktikovane. Biblijski motivi, groblja u svakoj pesmi… Sve će vam reći citat (ili vam ništa neće biti jasno) napisan na omotu: „Kamen koji odbaciše drugi, taj posta glava od ugla“ (Biblija). A ja se i dalje pitam – šta je ovo?

Muzika koju bend stvara, po njihovim rečima zove se antic rock, a postava benda sa dve bas gitare i bez i jedne električne opet ide u prilog da je ovo bend veoma neobičnog kova. Anarhotektura je vanvremenski album, koji se može slušati i sad, i pre 100 godina i za 100 godina. Lično – oduševljen sam. Ovo je umetnost. Čista umetnost retko viđena i još ređe shvaćena. No pođimo redom.

Kao što sam već spomenuo, bend u postavi ima dve bas gitare, a pored njih i klavijature, koje su najzaslužnije za mračnu atmosferu, i bubanj. Kompletan album je veoma mračan, i idealan za slušanje po kišnom vremenu, ili ako ste u prilici – na groblju. Već rekoh, tekstovi su najbitnija strana benda, putem kojih se kroz pesme provlači jedan motiv – groblje i nadgrobni spomenici („…Naše se kosti pod zemljom pletu, koštane su spone krvlju zalivene. Streme zdanja istkana od kosti, koštani mostovi čvrsto nas vezuju…“). To bi, verujem, bilo konačno rešenje albuma. Od pesama, za najbolje bih izdvojio „Mesmerion“ (šta, do đavola, znači Mesmerion?), „Slovenska Nekropola“ i „Kameni vrtovi“, za koju je urađen i moćan video spot.

Produkcija je odlična (Češnjak studio), upravo onakva kakva treba ovoj vrsti muzike (koja god da je ovo vrsta). Tekstovi su naravno na srpskom, a pevač glasom pomalo podseća na vokala kultnog makedonskog dark sastava Mizar, sastava koji im je verovatno poslužio kao inspiracija za ovaj projekat.

Ne znam šta još da vam kažem osim: nabavite ovo. Ne može da vam se ne svidi. Jednostavno, pleni mračnom energijom koje ne možete da se oslobodite. Ja sam zarobljen.

Spisak pesama:

1. Anarhotektura
2. Mesmerion
3. Slovenska Nekropola
4. Epitaf Spomenica
5. Kameni Vrtovi
6. Kapitol Demarš
7. Intermezzo
8. Palata Nacija
9. Jaslice Panteona
10. Patria Leprosorium
11. Demonokot
12. Skadrijum
13. Intermezzo
14. Gradoslovar
15. Svatovac

Komentari