Vučija straža je odlično izdanje koje bi, uz kvalitetniju produkciju, doživelo potpuni zamah

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Obrenovačka black metal grupa Oksanat, javlja nam se sa novim izdanjem. U pitanju je demo pod nazivom Vučija straža, koji će (nadam se) doživeti i svoje regularno izdanje, pošto ga svojom sadržinom definitivno zaslužuje.

Iako se radi o demo snimcima, slušalačkom uhu nikako ne može promaći kvalitet kompozicija i same atmosfere koja je itekako važna kada je black metal u pitanju. Treba istaći da Oksanat na ovom izdanju uveliko odaje počast i drugim, pre svega klasičnim metal žanrovima (heavy i thrash metal), što je svakako pohvalno i više nego uočljivo u kompozicijama kao što su „Po tragu Velesa“, „Poslednji pogled na pun mesec“ i, pre svega, u naslovnoj numeri. Naravno, black metal je i dalje dominantan i dodatno je obojen veoma ukusno smišljenim klavijaturnim pasažima.

Tekstovi se ovoga puta isključivo baziraju na staroj, prethrišćanskoj srpskoj (slovenskoj) religiji i mogu reći da su veoma dobro osmišljeni i savršeno se uklapaju sa muzikom. Jedino što bi prosečnom slušaocu mogao biti problem pri preslušavanju Vučije straže jeste vokal koji, iako se odlično uklapa u atmosferu, zvuči previše kakofonično. Bilo bi dobro kada bi tekstovi mogli biti slušljiviji i razgovetniji…

Da zaključimo, radi se o odličnom izdanju koje bi, uz kvalitetniju produkciju, doživelo potpuni zamah i uokvirilo sva muzička rešenja koja se mogu nazreti na ovim demo snimcima.

Spisak pesama:

1. Po tragu Velesa
2. Poslednji pogled na pun mesec
3. Dobog i tišina
4. Crna gavran ptico
5. Svarogov san
6. Vučija straža
7. Svetovid nam konja umorio
8. Zorom se na vodu ide

Oksanat - Vučija straža
Produkcija46%
Originalnost86%
Vizuelni faktor63%
Uverljivost89%
71%Finalni utisak

Komentari