• Broj: 13 (jun 2010.)
  • Jezik: Srpski
  • Kontakt: Web, E mail
  • Piše: Nebojša Lakić

Dođe, dakle, i do toga… Nocturne magazin ostade jedino štampano metal glasilo međ’ Srbima. Butcherian Vibe je otpevao svoju labudovu pesmu sa poslednjim brojem (još uvek nabavljivim, detaljnije ovde), Metal Sound odavno kapitulirao kad su štampana izdanja u pitanju, mada ostaje pitanje postoji li uopšte printani metal časopis igde na teritoriji bivše Juge? Hrvatski United Forces ne videh vekovima, eventualno ako nije krenulo nešto u Sloveniji, mada, pre će biti da nije.

Ako ni zbog čega drugog, a ono samo zbog te činjenice, podržavaćemo Nocturne kad god i gde god mognemo, a i vi biste trebali uraditi isto ako vam metal teče kroz vene, i voljni ste da pročitate nešto i sa papira, a na srpskom jeziku.

OK. Jeff Waters! To je metal legenda koja se nalazi na naslovnoj strani 13-og po redu Nocturnea. Možda se tu ovaj put mogao naći Ronnie James Dio (R.I.P.) ili Peter Steele (R.I.P.), ali kakogod, stvari su rešene posterima Dia i Type O Negative na zadnjoj strani, a pomenuti pioniri mračnijih (gothic/doom) metal pravaca ispoštovani su i propratnim tekstom, kako je i red.

Tu je, standarno, i sasvim zadovoljavajući broj intervjua sa perjanicama današnje metal scene, poput Nevermorea, Fear Factorya, Burzuma, Darkthronea, Unleasheda, pomenutog Watersa i njegovog Annihilatora i drugih. Veterani HC scene Hitman i aktuelni Consecration zastupljeni su od domaćih snaga. Možda je mogao još koji domaći bend da uleti, ali nadoknađeno je to kompilacijskim CDom koji ide uz broj i na kojem su većinom naši bendovi, i standardnom rubrikom Demo Performer.

Kad već govorimo o standardnim rubrikama, tu su i kolumne Na nož! (ovaj put sasvim lepo obrazloženo zašto je situacija crna u „metal Srbiji“, ako već ima onih kojima to nije jasno) i Ashmedi’s Corner (Melechesh gitaroš, sa kojim delim ljubav prema Battlestar Galactici, yeah!). Soundcheck je takođe tu, kao i gomila recenzija, stranih i domaćih izdanja.

13-i broj u svakom smislu je zaokružen kao i nekoliko ranijih, a sa svakim novim, Nocturne ide za stepenicu više. Pridodajmo tome i treću verziju oficijelnog web sajta, koji izgleda potpuno reprezentativno, i zaključimo priču rečima da težak period predstoji ovom magazinu sada kada su sami na „tržištu“. Salva kritika od sada će ići samo u njihovom pravcu, ali valjda će i podrška da se pojača, i nadajmo se da će ekipa imati i snage i volje da gura ovu priču i dalje. Entuzijazam je čudo.

Ah, da, tu je i ovaj momak, maskota Nocturnea, odeven u skladu sa najgledanijim događajem proteklog perioda, znate već o čemu je reč:

nocturnemag13a

Komentari