Nadam se da će reakcija publike i populacije koja poštuje ovaj žanr biti odgovarajuća jer će isti imati prilike da konzumiraju album koji karakteriše brilijantan autorski rad, mnoštvo hrabrih odluka kod pisanja pesama i sve to kroz zvuk koji ovom izdanju savršeno pristaje

  • Žanr: Gothic / Doom Metal
  • Izdavač: Satanath Records / United By Chaos, 2017.
  • Web: Facebook
  • Piše: Igor Stanić

Leto gospodnje 2017. preti da će biti jedno od najboljih i najuspešnijih za metal u nas Srba. Mislim da to ponavljam (i nastaviću) u svakom tekstu koji priložim na uvid centrali SMP-a. Pregršt dobrih albuma je već uveliko ugledalo svetlost dana, dok za to vreme veliki broj izdanja čeka u niskom startu na realizaciju. Ali lagano i nadasve sigurno, dva nova epiteta hvataju tekuću godinu za ruku. Najsporija i najteža. Paraf na ovu moju tezu stavlja fenomenalni album Age of Damnation, drugo vrhunsko doom metal ostvarenje koje imam prilike da recenziram u proteklih nekoliko meseci. Podsećanja radi, doomersku dominaciju po pitanju kvaliteta najavio je povratnički Inevitable, niške ekipe The Bloody Earth.

The Father of Serpents

Foto: Facebook / The Father of Serpents

Da ne idem mnogo okolo nakolo, izneću odmah konkretan i krajnji zaključak vezan za „AOD“ – ovo je jedan od onih albuma gde su se svi delovi slagalice sami složili, gde je sve na svom mestu, bez ičega viška ili manjka. Osvežavajući po svim pitanjima, gde pesme, koje su pojedinačno jako kvalitetne, čine jednu specifičnu celinu neverovatne atmosfere, koja ima predispozicije da bude uvrštena u doomersku lektiru za sva vremena i za sve uzraste. Materijal je izuzetan, svetskog kalibra i to izgovaram bez ikakvog ustezanja. Kreativnost u samom vrhuncu i to još u okviru jednog žanra koji nudi milion prilika da se upadne u zamku repetitivnosti, sve podržano vrhunskim aranžerskim rešenjima i visokim stepenom sviračkog umeća. Umeća, koje je dozirano demonstrirano kroz deonice koje nisu karakteristične za doomere, kao što je, na primer, povremeno korišćenje slap bass načina sviranja, koje prosečan muzikant ili pak fan, nikada tu ne bi stavio.  Age of Damnation dobija poseban i originalan kolirit ovakvom upotrebom instrumenta koji se obično u metalu gura u drugi ili treći plan.

Materijal je izuzetan, svetskog kalibra i to izgovaram bez ikakvog ustezanja

Prepustiti se ovom albumu je veoma laka stvar, nije problem ni da se dugme repeat stisne nakon sat vremena. Uopšte nije. Nadam se da će reakcija publike i populacije koja poštuje ovaj žanr biti odgovarajuća jer će isti imati prilike da konzumiraju album koji karakteriše brilijantan autorski rad, mnoštvo hrabrih odluka kod pisanja pesama i sve to kroz zvuk koji ovom izdanju savršeno pristaje.

Dakle, finalna reč ide na račun produkcije. Sve zvuči jako prirodno, sirovo taman koliko treba. Miks, tačnije pristup istome, u kontekstu ovog albuma je gotovo savršen, a to se jedino i boduje. Kome se takav zvuk sviđa ili ne, drugo je pitanje. A ko želi da se sa takvim pitanjem zamara umesto da sluša doom MASTERPIECE, kakav Age of Damnation jeste, treba da zna da gubi dragoceno vreme i propušta jedinstveno iskustvo. Za mene lično, pogotovo imajući u vidu cifru koja numerički simboliše broj slušanja koji sam uknjižio na svoj konto po pitanju „AOD“, ovaj album je gotovo savršen za to što treba da bude. I naravno, nikako nije za svakoga… Neka tako i ostane.

The Father of Serpents – Age of Damnation spisak pesama:

1. The Walls of No Salvation
2. The Flesh Altar
3. Tale of Prophet
4. The Grave for Universe
5. Tainted Blood
6. The Afterlife Symphony
7. The Quiet Ones
8. The God Will Weep for You
9. The Last Encore
10. Viral

The Father of Serpents - Age of Damnation
Produkcija82%
Originalnost84%
Vizuelni identitet85%
Uverljivost97%
87%Finalni utisak

Komentari