Wolf’s Hunger su uvek zvučali sirovo i energično, pa je tako i ovaj put – kako je i red, s obzirom da je u pitanju black/thrash metal sastav koji kao inspiraciju navodi Prvi svetski rat, srpsku istoriju te slovensku mitologiju

Novosadski black/thrash metalci Wolf’s Hunger vratili su se sa novim studijskim ostvarenjem, devet godina nakon albuma Osveta u krvi (2007, Grom Records). Radilo se na ovom albumu dugo i predano, te stoga ni ne iznenađuje što je finalni rezultat onakav kakav bismo i priželjkivali od benda koji je uvek imao savršenu viziju šta želi da postigne, a svedoci smo da ni brojne promene u postavi, pa ni prekid u radu u periodu 2007-2009, nisu uticale preterano ni na zvuk, ni na ideologiju, a na kraju ni na kvalitet svirke beskompromisnih Novosađana.

Ratna tematika smenjuje se sa slavljenjem paganskog, predhrišćanskog perioda i slovenskih bogova iz davnina, a patriotizam je zaštitni znak ovog benda od dana njegovog osnivanja

Bež’te živi, vraćaju se mrtvi snimljen je u studiju Piknik u Novom Sadu kod Majkić Miroslava (poznatijeg kao Gos’n Bandar), a ko makar i površno prati domaću scenu, zna kakva vrsta snimaka (kada je o produkciji reč) izlazi iz tog studija – Wolf’s Hunger su uvek zvučali sirovo i energično, pa je tako i ovaj put – kako je i red, s obzirom da je u pitanju black/thrash metal sastav koji kao inspiraciju navodi Prvi svetski rat, srpsku istoriju te slovensku mitologiju.

Tekstovi su, kako se i iz naziva albuma i pesama da zaključiti, na srpskom jeziku. Nije to novost kod ovog benda, ali jeste prvi put do sada da engleski jezik uopšte nije prisutan. Već pomenuta ratna tematika smenjuje se sa slavljenjem paganskog, predhrišćanskog perioda i slovenskih bogova iz davnina, a patriotizam je zaštitni znak ovog benda od dana njegovog osnivanja, pa poruke u pravcu dizanja glave, veličanja ponosne (majke) Srbije, ali i Rusije, sasvim su očekivane (“Na poljani zakletvu ja dajem, samo jedna je Majka Srbija”, “Vostani Serbije, davno si zaspala, u mraku ležala, sada se probudi i Serblje vozbudi”, “Kao rođene uvek nas primala, zbegove Srbskog roda u nedrima čuvala, daleko plavi krug i u njemu zvezda, moja druga mater zemlja Rusija”). Mišljenja sam da niko u srpskim zemljama to nije radio bolje, ubedljivije i doslednije od Wolf’s Hunger ekipe, a što je, pored furiozne svirke, sigurno jedan od glavnih razloga dobrog kotiranja benda među patriotski svesnijom domaćom metal populacijom sa obe strane Drine.

Wolf's Hunger

OK, kvalitet Wolf’s Hungera prepoznat je i van granica ovih prostora, pa će ovaj album zvanično biti objavljen 9. septembra za belorusku izdavačku kuću Symbol of Domination, podetiketu ruskog Satanath Recordsa. SMP je dobio priliku da vam ekskluzivno predstavi ovaj album pre njegovog objavljivanja, pa se nadamo da će regionalna metal bratija naći vremena i koncentracije, te podržati WH kupovinom CD-a kada izađe ili odlaskom na koncert, jer ovi momci to više nego zaslužuju (ako već niste, proverite singlove “Gvozdeni puk (Kult rata)” i “Rusija”, koji su dostupni na YouTubeu i koji su najavljivali da stiže jedan odličan album). Svima nam je dobro poznato koliko je teško baviti se metal muzikom u Srbiji, pa je uporan rad poput ovog, doslednost sopstvenim stavovima i željama, nešto što zaslužuje sve pohvale, podršku i maksimalno poštovanje.

Uporan rad poput ovog, doslednost sopstvenim stavovima i željama, zaslužuje sve pohvale, podršku i maksimalno poštovanje

Na kraju, ne znam tačno kakvi su kapaciteti pomenute izdavačke kuće, ali bilo bi odlično kada bi Wolf’s Hunger mogao da odradi promotivnu turneju i da, pored svirki u Srbiji i Srpskoj, dobaci i do pomenutih zemalja (Rusija, Belorusija) te drugih slovenskih država u Evropi, jer oduvek je jasno da je udarna pesnica ovog benda – bina, odnosno živi nastupi, gde cela ova priča dobija jednu posebnu dimenziju. Srećno im bilo, u svakom slučaju!

Favoriti: “Lešinari će slaviti moje ime”, “Gvozdeni puk (Kult Rata)”, “Rusija”, “Bež’te živi vraćaju se mrtvi”.

Wolf’s Hunger – Bež’te živi, vraćaju se mrtvi spisak pesama:

1. Bež’te živi vraćaju se mrtvi
2. U vatri sazdan
3. Gvozdeni puk (Kult rata)
4. Vostani Serbije
5. Rusija
6. Slava Gromu
7. Lešinari će slaviti moje ime
8. Egzekutor
9. Rod

Wolf's Hunger - Bež'te živi, vraćaju se mrtvi
Produkcija86%
Originalnost88%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost93%
90%Finalni utisak

Komentari