Ne vidim ovde nijedan otežavajući faktor niti prostora za negativnu kritiku u smislu da je neki segment cele priče ostao nedorečen. Uglavnom bi tako i trebalo da bude unutar uvek pomalo elitističkog progressive pravca u kojem vladaju visoki kriterijumi u svim segmentima

Na debi album beogradskog progressive metal / rock sastava Equinox čekali smo duže nego što je planirano. Iskren da budem, iako mi prog metal jeste u vrhu interesovanja kada je o muzici reč – a samim tim i ono malo domaćih sastava koji se bavim tim pravcem – ne sećam se da sam čuo ikakve vesti vezane za ovaj bend tokom proteklih par godina, te sam s pravom pomislio da su se preselili u istoriju. Međutim, pre par dana prijatno me je iznenadila informacija od strane ovih momaka da je album gotov te da će isti biti objavljen 3. jula u samostalnoj varijanti. Svaka čast na istrajnosti i želji da se započeto finalizuje, uprkos nimalo zahvalnim uslovima za rad.

OK, par reči o Equinoxu. Sastav je osnovan 2007. godine, i do sada je realizovao jedan demo EP Leaving Behind na kojem su se nalazile četiri pesme. Solidan broj svirki odrađen je u narednom periodu, a uporedo se radilo i na pesmama za prvi album. Sa snimanjem albuma počelo se još 2011. godine u studiju Stretch u Beogradu pod producentskom palicom Aleka Darsona (solo radovi, Organized Chaos). Proces je i definitivno završen, te je album pred nama, ali i informacija da je studijski rad sve što možemo da očekujemo od Equinoxa u ovom periodu, zbog činjenice da dva člana benda odlaze iz Srbije.

Equinox je tokom ranijih godina uživo izvodio i numere benda Pain of Salvation, čiji se uticaj logično oseti i na ovom snimku

Šta je to što nas očekuje na ovom albumu? Progressive metal, progressive rock. Smena žešćih i emotivnijih delova. Električne gitare, akustične gitare. Bas gitara koja nije tu samo da popunjava praznine, nego uleti i pokoji solo na istoj… Složena svirka i aranžmani. Nimalo radijski orijentisane pesme. I vokal koji nije baš tipičan za ovaj žanr, ali koji se na kraju sasvim lepo uklapa u celu priču. Equinox je tokom ranijih godina uživo izvodio i numere benda Pain of Salvation, čiji se uticaj logično oseti i na ovom snimku. Čuje se i Deadsoul Tribe, Riverside, pa i Tool, svesno ili ne, i ne toliko napadno, već pomenuh ovo kako biste u glavi imali približnu sliku kojim se to pravcem Equinox kreće.

Produkcijski, obavljen je sasvim solidan posao (a što baš i nije bilo jednostavno, imajući u vidu da su se tokom procesa pomenuti producent a i njegov studio iz Srbije preselili u SAD), i generalno, ne vidim ovde nijedan otežavajući faktor niti prostora za negativnu kritiku u smislu da je neki segment cele priče ostao nedorečen. Uglavnom bi tako i trebalo da bude unutar uvek pomalo elitističkog progressive pravca u kojem vladaju visoki kriterijumi u svim segmentima. Pomenuo bih ovde i da je za proučavanje ovog albuma potrebno nešto više koncentracije i fokusa nego što je to slučaj sa standardnim metal albumom. Pa ako niste spremni na to, bolje je da zaobiđete, dok sa druge strane, kakav bi to progressive metal album bio ako bi mogao da se sluša i svari na prvu? Ipak, a možda je to i do ličnog utiska – ostaje osećaj da bi najbolje od ovog benda tek trebalo da dođe, možda već na narednom izdanju.

Ipak, a možda je to i do ličnog utiska – ostaje osećaj da bi najbolje od ovog benda tek trebalo da dođe

Album je nabavljiv u digitalnom obliku preko BandCamp stranice benda, a uskoro će ga biti moguće nabaviti i slušati putem iTunesa, Spotifya i Amazona. Pratite Facebook stranicu benda za više informacija po tom pitanju.

Equinox – Slight Change spisak pesama:

1. Juris
2. …in the Meaning of Life
3. Table Round
4. Waterflow (Prelude)
5. Needles Your Way
6. Thus
7. Waterflow
8. The Hedgehog’s Dilemma
9. Pocket and the Disappearing Place

Equinox - Slight Change
Produkcija74%
Originalnost73%
Vizuelni identitet78%
Uverljivost82%
77%Finalni utisak

Komentari