Beskompromisni (kao i uvek) i bez dlake na jeziku, Nešo i ekipa su definitivno okrenuli novi list

Nakon šest godina studijske tišine, legendarni domaći thrash/speed veterani Bombarder napokon su izbacili novo čudovište – sedmi album naziva Okot iz pakla! Beskompromisni (kao i uvek) i bez dlake na jeziku, Nešo i ekipa su definitivno okrenuli novi list.

Šta je to što je drugačije ovoga puta u odnosu na ranije radove Bombardera? Za početak, čim pustite CD primetićete kristalno čistu produkciju (koju je uradio Luka Tower Marković, inače gitarista-pridošlica u bendu), a koja je već naišla na neka negodovanja, te komentare kako se bend prodao (samo ne znamo kome :)), kako su ipak trebali „zaprljati“ jer su stara škola itd. Dobro, možda bi bendu kao što je Bombarder i priličilo tako nešto, ali ako mene pitate, apsolutni sam pobornik ovakvog zvuka, odnosno produkcije. Moje mišljenje je da ovo sada zvuči mnogo ozbiljnije i profesionalnije, a svakako bolje od bilo čega što je bend snimio u dosadašnjoj karijeri, koja traje već „tričavih“ 30 godina. Što kaže moj ortak, u odnosu na ostale, slične bendove istog „godišta“, Bombarder je sve bolji i bolji! A da li je to u ovom slučaju kontradiktorno? Preporučujem da pre svega preslušate, pa sami donesete zaključak.

Bombarder danas zvuči mnogo ozbiljnije i profesionalnije, a svakako bolje od bilo čega što je snimio u dosadašnjoj karijeri

Druga stvar, bend je muzički i idejno jači nego ikada! Ovde imamo 12 furioznih thrash/speed metal himni, sa sjajnim rifčinama/solažama u duhu starih vremena, prožetih Nešinim specifičnim pevanjem (neko je to opisao bacanjem parola?) i tekstovima kod kojih nije bilo nekih bitnijih promena. Ako ste ih voleli ranije, volećete ih i sada, to je jasno.

Bombarder

Bombarder je na ovo izdanje uvrstio i jednu obradu. Reč je o norveškom black metal sastavu Koldbrann i njihovoj numeri „Djevelens Treskeverk“, koja je u Bombarder verziji nazvana (logično) „Đavolja vršalica“. Ovo zasigurno nije slučajno, jer se Koldbrann sa numerom „Metalni bog“ pojavio na tribute-kompilaciji Hail to Bombarder. Pomenimo da izdanje prati i adekvatan omot za koji je bio zadužen Čaba Nemet. Sve u svemu, celokupni utisak je da se momci iz Bombardera itekako dobro zabavljaju.

Album je objavljen kao limitirani CD, nakon čega je u planu i vinilno, ali i kasetno izdanje. Sve će biti propraćeno i zvaničnim digitalnim izdanjem koje će putem BelieveDigital mreže biti dostupno širom sveta u preko 240 zemalja. Hail!

Bombarder – Okot iz pakla spisak pesama:

1. Graditelj hrama
2. Blizu je kraj
3. Epitaf
4. Spaljen
5. Sam protiv svih
6. Kroz utrobu noćne dame
7. Da ti glavu srubim pseću
8. Okot iz pakla
9. Satrati sve
10. Dolina smrti
11. Potopljeni raj
12. Đavolja vršalica (Koldbrann)

Bombarder - Okot iz pakla
Produkcija95%
Originalnost86%
Vizuelni identitet89%
Uverljivost90%
90%Finalni utisak

Komentari