Kada se na disku pojave gotovo svi domaći ekstremni metal sastavi, pa i nekoliko hordi iz inostranstva, to dovoljno govori koliki je uticaj na domaći, pa i evropski metal izvršio Bombarder

  • Žanr: Metal
  • Izdavač: Grom Records, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Voleli ih ili ne, evidentno je da je jugoslovenska grupa Bombarder svirala, snimala i živela metal pre većine nas. A kad je neko prvi ili među prvima, poštovanje se mora iskazati. A ima li lepšeg načina od tribute albuma?

Ideja koju je (napokon) realizovala ekipa iz Grom Recordsa, sačuvaće zauvek ime ovih, nekada sarajevskih, a danas beogradskih speed/thrash metal manijaka! A kada se na disku pojave gotovo svi domaći ekstremni metal sastavi (Infest, Awaiting Fear, Space Eater, Catastrophy, Nadimač, Horror Piknik, Abonos, Mad Goya…), pa i nekoliko hordi iz inostranstva (Nifelheim, Avenger, Koldbrann, Edain), to dovoljno govori koliki je uticaj na domaći, pa i evropski metal izvršio Bombarder, koji je čitave svoje karijere (a traju i dan danas!) metalne himne isporučivao na našem jeziku.

Ne bih izdvajao nijedan bend, svi su na najbolji mogući način iskazali poštovanje i samim ucešćem na ovom projektu doprineli na važnosti ovog izdanja. Kao što piše na omotu (koji je zaista profesionalno odrađen, kao i sam CD, nije se štedelo), ovo nije još jedan klasičan tribute album nekom poznatom bendu, nego pravi trenutak da se još jednom pokaže ko je bitan za domaći metal, ko je nosio barjak metala vrlo visoko, a i da se mlađi metalci upoznaju sa istim.

Na CD-u se (logično) mogu čuti numere iz čitave diskografije benda: „Glasnik smrti“, „Bez milosti“, „Princeza“, „Noći užasa“, „Metalni Bog“, „Bombarder“, „Novo meso“, a da bi izdanje bilo još potpunije, potrudio se i sam Bombarder koji je ponovo snimio numeru „Stanje“.

Ovih sat vremena metalne istorije podržite kupovinom originalnog izdanja! Hail Bombarder!

P.S. A vinil?

Spisak pesama:

1. Catastrophy – Glasnik smrti
2. Space Eater – Speed Metal manijak
3. Avenger – Bez milosti
4. Kuga – Princeza
5. Mad Goya – Bombarder
6. Horror Piknik – Kopač grobova
7. Awaiting Fear – Noći užasa
8. Koldbrann – Metalni Bog
9. Nadimac – Kuga
10. Edain – Novo meso
11. Abonos – Moć
12. Infest – Horde
13. Svartgren – Zadah zemlje
14. Vehementer – Pakao
15. Nifelheim – Speed Metal
16. Bombarder – Stanje

Komentari