Ubrzo nakon izlaska albuma Road Salt Two, švedski progressive metal bend Pain of Salvation krenuo je na turneju i promociju novog izdanja. Početak turneje rezervisan je za Istočnu Evropu, a prvi datum na istoj bio je predviđen za Beograd.

  • Piše: Danko Maksimović
  • Copyright: SMP, 2011.
  • Nastupili: PAIN OF SALVATION + Von Hertzen Brothers
  • Lokacija: SKC, Novi Beograd
  • Datum: 07.10.2011.

Nakon nastupa na Legacy Festivalu 2008. godine, ovo je njihov drugi dolazak u Srbiju. Za organizaciju koncerta pobrinuo se Mr. Metal Management, a nakon prvobitnih promena, za lokaciju događaja izabran je SKC na Novom Beogradu.

Što se tiče organizatora, bitno je primetiti aktivnu, neposrednu komunikaciju sa potencijalnim posetiocima putem foruma i društvenih mreža i konstantno davanje svih adekvatnih i korisnih informacija u vezi ulaznica i ostalih pitanja vezanih za koncert. To je odnos organizatora koji se uvek ceni i uliva poverenje fanovima.

Priliku da u svojstvu predgrupe idu na ovu turneju dobili su finski progressive rockeri Von Hertzen Brothers. Može se reći da su ostavili pozitivan na prisutne i zagrejali ih za nastup glavnih zvezda večeri i pored nešto lošijeg ozvučenja.

Nakon njihovog završetka usledela je kraća pauza i negde oko 22 časa na binu izlazi Pain of Salvation praćen oduševljenjem publike.

pos05

Po slobodnoj proceni, broj posetioca iznosio je maksimalno 300 ljudi, što se u neku ruku može uzeti i kao pozitivna činjenica, ako se zna da je kod nas jako mala baza fanova progressive metal/rock zvuka, kao i to da je njihov prvi nastup na Legacy festivalu ispratilo maksimalno 40-50 ljudi, ispred bine.

Ništa bez proverenih hitova

Prva polovina koncerta bila je rezervisana za izvođenje pesama sa poslednja četiri izdanja, prvenstveno sa već pomenutog Road Salt Two albuma, što je i logično, jer je u pitanju promocija istog. Može se reći da je publika lepo prihvatila ove pesme i podržala bend prilikom njihovog izvođenja, ali neko generalno osećanje prisutnih bi se moglo okarakterisati nestrpljivim očekivanjem pesama sa starijih izdanja, zaključno sa Remedy Lane albumom.

pos06Tu činjenicu su potkrepile i gromoglasne ovacije publike kada su se začuli prvi taktovi pesme „Fandango“. Izgledalo je kao da je nekim obožavaocima benda tek u tom trenutku stvarno započeo koncert, nekih sat vremena nakon izlaska benda na binu. Od tog trenutka, bend izvodi par starijih pesama. Slede „People Passing By“, sa prvog albuma Entropia, popularna „Ashes“, koju je propratila verovatno i najbolja atmosfera u publici i „Used“, sve to ispresecano sa neizbežnim novijim pesmama.

Za kraj koncerta,harizmatični frontmen benda Daniel Gildenlöw je zamolio sve prisutne da sednu na pod i u tako opuštenoj i mirnoj atmosferi otpevao poznati klasik Leonarda Cohena „Hallelujah“. Emotivan način da se završi koncert, momenat koji je čak jedan par iskoristio i zaplesao na suprotnom kraju sale, što je bila veoma lepa i romantična scena na kraju ove večeri.

Nešto slabija set lista od očekivane, kao i zvuk koji je varirao zavisno od mesta stajanja i koji generalno nije bio sjajan, ipak ne mogu promeniti činjenicu da je ovo bio jedan pozitivan i uspešno organizovan muzički događaj kod nas.

Ostaje nam da se nadamo da će biti još sličnih dešavanja u Beogradu i Srbiji u narednom periodu, kao i da će Mr. Metal Management uspešno nastaviti sa organizacijom metal koncerata, kojih nam je ove godine poprilično nedostajalo.

Komentari