(VIDEO, FOTO) Srbija voli Blind Guardian!

U nas Srba, odvajkada se dolazak benda Blind Guardian smatra gotovo verskim praznikom, koncert religijskim događajem, a odlazak na njega, u najmanju ruku, hodočašćem. Obaveznim. Mi ih volimo, oni vole nas i tačka. I svaki put, doživljaj je jedinstven, dok razmena energije i osećanja uvek teče u oba smera. Kada se sve završi, pitanje je samo kada je sledeći koncert?

  • Nastupili: Blind Guardian + Burning Circle
  • Lokacija: BelexpoCentar, Beograd
  • Datum: 19.05.2015.
  • PišeIgor Stanić
  • Foto: Zoran Stanić
  • Copyright: SMP, 2015.

No kako nam valja krenuti kakvim-takvim redom, odmah na početku ćemo pohvaliti besprekornu organizaciju koncerta. Za Production Pool čista desetka. Sve, ali apsolutno sve, posmatrano iz ugla posetioca, je doprinelo utisku da se radi o vrhunskom, dobro planiranom i isto tako dobro realizovanom događaju.

U takvoj postavci stvari, Burning Circle, naši sjajni momci iz Rume, u ulozi jedine predgrupe te večeri, te pred već prilično velikim brojem prisutnih, odrađuju svoj deo posla onako kako dolikuje bendu njihove sviračke reputacije. Velika bina je njihov dom, što je i publika primetila, te im je, uslovno rečeno, pomogla da njihov verovatno najlepši i najznačajniji trenutak u karijeri protekne u atmosferi kakvu jedan domaći bend može samo da poželi. Odužili su nam se vrhunskom svirkom i pokazali zašto su baš oni izabrani za ovu priliku.

Pošto smo lični prijatelji, glupo bi bilo da kažem da je Aleksandar Stojković jedan od, ako ne i najbolji vokal u državi, mada, kad bolje pomislim, zašto i da prećutimo tu činjenicu, kao i činjenicu da momci imaju novi materijal, novi EP, koji će se uskoro naći u etru, koji zvuči fenomenalno po svim pitanjima, dok su neke pesme sa Aral Sea kako će se zvati, doživele i premijeru prošle noći. Uspeh za njih, zadovoljstvo za nas.

burningcirclebg01

Blind Guardian. Reći da se BG obožava na ovim prostorima bilo bi neodgovarajuće. Za ovakav odnos na relaciji publika-bend ne postoji adekvatan termin. Od prvog koraka članova BG po bini, do poslednjeg pozdrava pre silaska, a posle, rekao bih, sedam pesama nakon završetka zvaničnog dela koncerta, atmosfera je bila vrela, publika raspoložena, Gardijani i raspoloženi i nadahnuti. Centralna figura, pomom skromnom mišljenju, kao i uvek, beskrajno harizmatični Hansi Kursch. Način na koji on vodi priču, manevriše i uspešno izbegava zahteve publike da svira „Majesty“ kada joj vreme nije je za svako poštovanje. Mislim da samo njemu može uspeti da to uradi sa osmehom. O tehnikalijama i sviranju BG je već neukusno govoriti, oni su ti koji postavljaju norme i standarde. Sve tip-top, bez obzira da li je reč o sporim, bržim, akustičnim ili već ne znam ni ja kakavim pesmama.

blindguardianbg2

Set lista je pak uvek tema debate za fanove u Srbiji. No, kako promovišu aktuelni album Beyond The Red Mirror, koncert otvaraju sa novom „The Ninth Wave“, da bi se odmah potom vratili na sam kraj osamdesetih sa „Banished From Sanctuary“. Slede „Nightfall“, „Fly“, par novih ako me sećanje ne vara i onda karakterističan brejk sa aksutičnim „Miracle Machine“ i „A Past And Future Secret“. Posle toga tri ravno u čelo – „Bright Eyes“, „Gurardian Of The Blind“ i „Imaginations From The Other Side“. Ekstaza, klanica i kraj koncerta…

Da, važi. Najbolje da je tako… Ko je ikada gledao BG u Beogradu, mogao je tačno da pogodi čak i redosled pesama koje će se u narednim minutima svirati na bis. Sve u svemu, tu je i „Valhalla“, tu je između ostalih i famozna i uvek tražena „Majesty“, tu je i „The Bard’s Song“ i za kraj, nakon svega (a šta drugo nego) „Mirror, Mirror“. Mastralan završetak kakav ovaj koncert zaslužuje.

Da ne bih tupio mnogo na kraju sa nekim slatkorečivim i dubokoumnim zaključcima, po silasku BG sa bine, gotovo da bih mogao da kažem da sam stekao utisak da su BG unutar omiljenog nam muzičkog žanra možda i najvoljeniji bend trenutno u zemlji Srbiji, s tendencijom da postanu to isto za sva vremena. Takav je koncert bio, takav je i finalni utisak.

blindguardianbg3

Komentari