(FOTO) Negura Bunget i gosti u Novom Sadu: Čista magija!

Negura Bunget je ime koje u žanru black metala svakako predstavlja entitet za sebe, stilsku originalnost izgrađenu kroz dug put od prvenca Zîrnindu-să (1996) do najnovijeg albuma pod imenom Tău, izdatog ove godine. Iako relativno česti gosti na ovim prostorima, nastup u Novom Sadu, u okviru aktuelne turneje je bio “obavezno štivo” za sve poštovaoce njihove sofisticirane magije.

  • Nastupili: Negura Bunget + Grimegod, Ashen Epitaph, Northern Plague
  • Lokacija: The Quarter, Novi Sad
  • Datum: 26.03.2015.
  • Piše: Čaba Nemet
  • Foto: Zoran Stanić
  • Copyright: SMP, 2015.

Klub The Quarter je u 20h bio avetinjski prazan kada je prva predgrupa, Grimegod iz Arada (Rumunija) krenula da se izbori sa tradicionalno nezahvalnim zadatkom koja pripada prvoj predgrupi. Ipak, prvi zvuci njihove interpretacije melanholičnog doom/death metala pokreću i deo ekipe ispred kluba da uđe unutra i da podrži bend. Na momente sa izraženim uticajima post black metala i gothic zvuka, Grimegod su savim solidno uspeli da privuku pažnju, sigurni i navežbani, tako da su nagrađeni fer podrškom od još uvek malobrojne publike.

Sledeći support bend nam je već vrlo poznata i sada već poslovično pouzdana old school death metal mašinerija Ashen Epitaph iz Sente. Vidno raspoloženi i uz aktivno bodrenje publike, uigran i siguran kvartet nam je servirao presek njihove dvanaestogodišnje karijere, sa oba studijska albuma, Somewhere Behind the Nervecell i Sunshine Above the Grave.

ashen-epitaph001

Nakon introa i “Deep in Our Heart”, mogli smo se prepustiti osećaju devedesetih i zlatnog doba death metala, uz fuziju ličnog pečata Ashen Epitapha i nezaobilazan uticaj legendarnih pionira death metala Dismember, Benediction, rani Entombed… Uz tradicionalnu himnu “Hate” na kraju, Ashen Epitaph ponovo dokazuju da su bend od kojeg se uvek dobija ono što se očekuje, čistokrvni death metal izveden u pouzdanoj formi i iskusno vladanje instrumentima, energijom i old school atmosferom.

Nakon male pauze na scenu stupaju Northern Plague, black/death ekipa iz Poljske. Prvi zvuci nam pokazuju da u odnosu na prethodni bend uplovljavamo u nešto modernije vode. Nesumnjivi upečatljiv uticaj Behemotha, uz povremena vokalno/aranžmaska rešenja u stilu drugog talasa skandinavskog black metala. Veoma uvežbana ekipa, sa sigurnim i samouverenim stavom na stejdžu, i te kako su pokazali potencijal benda u usponu. Imali smo prilike da čujemo dobar deo pesama sa njihovog jedinog albuma Manifesto, koji je izdat prošle godine pod etiketom Folter Recordsa iz Nemačke. Uz nešto dužu set listu od Ashen Epitapha, uz već prilično narastao auditorijum, Northern Plague su nam servirali svoju definitivno ubedljivu verziju black death metala i zagrejali atmosferu pred veliko finale.

negura-bunget-novisad02Pri prvim zvucima pesme “Țara de dincolo de negură”, magija je obavila prostor The Quartera i trajala sve do završetka nastupa black metal legendi Negura Bunget. Potpuno nova postava predvođena legendarnim Negruom nam donosi onaj moćan osećaj kada shvatite koliko je neki bend miljama kvalitetniji i superiorniji od velikog dela black metal ponude u poslednjih nekoliko godina (ili je to možda subjektivni osećaj potpisnika ovih redova koji spada u fanatične fanove Negure). Voleli ih ili ne, svakako je neosporna činjenica da je njihov spoj tradicionalnog black metala, progresivnih elemenata u najboljem smislu te reči i fuzija starih tradicionalnih instrumenata sa drevnom mitologijom mračnih Karpata jedinstvena u svom kvalitetu i originalnosti. “Nămetenie”, eksponiran kao favorit sa novog albuma Tău pleni svojom strukturom i balansom i uživo, a veliki favoriti sa albuma OM i Vîrstele Pamîntului – “Cunoașterea tăcută” i “Pămînt” podižu još više atmosferu u publici. Mračna epopeja “Dacia hiperboreană” nas vodi još dublje u šume Transilvanije, a osećaj iskona ne popušta ni za vreme kratke pauze pred bis na koji bend izlazi posle gromoglasnog skandiranja oduševljene publike.

Za kraj, svakako treba pomenuti krajnje profesionalnu i doslednu organizaciju celog događaja, u režiji uvek motivisanog i maksimalno posvećenog Serbian Hellbangers tima, odličnu atmosferu tokom svirki i očigledno dobro raspoloženje svih bendova koje je publika itekako umela da nagradi.

negura-bunget-ns-foto-zoran-stanic-smp36

Povremene oscilacije u kvalitetu zvuka koje su redovna pojava u klubu The Quarter ipak nisu bile značajan faktor koji bi pokvario utisak o ovoj svetkovini kvalitetnog ekstremnog metala. Što se tiče headlinera, Negura Bunget su još jednom dokazali suverenu dominaciju u samom vrhu žanra koji neguju, prema tome, siguran sam da svi fanovi ovog benda željno isčekuju sledeći susret sa njima.

Sve u svemu, trijumf i veče za pamćenje!

Komentari