(VIDEO, FOTO) Četvrti Scena Fest: Od buđenja još uvek ništa!

Iako sam samo nedelju dana ranije prisustvovao pilot-projektu tj. Festivalu srpskog podzemlja, mislio sam da stvari polako, ali sigurno dolaze na svoje mesto. Kada se već Beograd (i te kako!) „probudio“, pomislih da će i ostali za njim, međutim, sudeći po novosadskom Scena festu, taj dan još uvek je daleko.

  • Nastupili: Frozen Moonlight, CPR, Tethyal, Kill the Scum, Northern Revival, Tentacle Wizard, Beograd, Downstroy, Wolfram
  • Lokacija: The Quarter, Novi Sad
  • Datum: 28.02.2015.
  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Zoran Stanić, Branislava Brandić
  • Copyright: SMP, 2015.

Doduše, Scena fest nije baš megalomanski projekat, iako je, što se organizacionog dela i samih izvođača tiče, na vrlo sličnom nivou. Dakle, još jedno izdanje iza nas, još jednom bez guranja, bez previše ljudi, fanova… Zašto je to tako, ne znam, ali šta je, tu je. Mihajlo, jedan od organizatora i inicijatora, tvrdi da je alternativna kultura umrla u Novom Sadu, sve je manje dobrih klubova, prostora za sviranje i okupljanje. A kako i da funkcionišu, kada publika, pa i članovi bendova koji ne sviraju te večeri, i dalje više vole da budu ispred kluba?

Okej, da ne bude zabune, prisustvovalo je koncertu oko 200 ljudi, ali poveći klub, kao što je The Quarter, ume to da “proguta”, pa izgleda prazno. Atmosfera je bila mlaka, ali se sve više i više ljudi prepustilo zabavi kako je vreme odmicalo, a i što ne bi, platili su kartu (koja je bila bezobrazno niska za devet bendova, samo pivo u klubu je bilo blizu te cifre, pa procenite sami). Bendovi na visini zadatka, zaista, bilo je mlađih, bilo i starijih, preovlađavao je žešći, mračniji zvuk, svirao se punk, stoner, post-hardcore, grindcore, metal, pa i synthpop.

Ne bih izdvajao nikog posebno, ali moram napomenuti da u budućnosti obratite pažnju na novosadski Tentacle Wizard, fenomenalni stoner /doom, kao i na Kill the Scum, bend koji je skoro objavio prvi dugosvirajući album, Dakako, uslovno rečeno „dugosvirajući“, jer pričamo o grindcore pravcu.

Kako smo inače dokazano tvrdoglav narod, sledeći Scena fest (za koji se nadam da se neće zvati Scena je mrtva fest), zakazan je za 30. maj tekuće godine. Do tada, ostavljamo vas uz nekoliko video snimaka, i pozamašnu foto-galeriju, a nadajmo se da će sledeći put biti bolje (što se posete tiče).

Komentari