Teško da ima boljeg načina da provedete jednu sasvim običnu sredu uveče od odlaska na death metal koncert, zar ne? Dobro, ukoliko živite neki iole mirniji stil života sigurno da ima, ali ukoliko vam imena kao što su Entombed A.D. i Grave išta znače, ovaj datum vam je bio zacrtan u kalendarima još mesecima unapred.

  • Piše: Miroslav Lelek
  • Foto: Daniela
  • Nastupili: Entombed A.D., Grave, Implode
  • Lokacija: Dom omladine, Beograd
  • Datum: 08.10.2014.
  • Copyright: SMP, 2014.

Tako se 8. oktobra u Domu omladine okupio lep broj istomišljenika po ovom pitanju, pri čemu se stiče utisak da je dobar deo prisutnih činila starija ekipa koja se seća čak i prvog Entombed koncerta u Beogradu 1997. godine, a da ne spominjemo Grave nastup 2008. koji u toj perspektivi deluje prilično skorašnje.

Što se prostora za svirku tiče, iako se nekoliko događaja sličnog kalibra poslednjih meseci odigralo u „Amerikani“, ovog puta je izbor pao na malu salu što se pokazalo kao pravi izbor, kako po pitanju brojnosti publike tako i po samoj atmosferi koja je u maloj sali bez dileme daleko prisnija i „kultnija“.

Priliku da zagreju publiku i predstave se istoj su dobili mladi Šveđani Implode, međutim, ovdašnji metal konzumenti i dalje nisu sasvim naviknuti na ideju poštovanja satnice i koncerata koji počinju na vreme, pa je tako i ovog puta veliki procenat ljudi još uvek bio ispred Doma za vreme nastupa ovog perspektivnog benda, kojem će ova turneja sasvim sigurno biti odlična odskočna daska za dalji razvoj.

grave001Ali, ubrzo zatim dolazi vreme da se stvari maksimalno uozbilje – svi ulaze u klub, bina se ispunjava dimom i tačno na vreme počinje intro koji najavljuje prve death metal legende večeri – Grave.

Doslovno od prvih sekundi svirke biva jasno šta nas očekuje – sirova, brutalna, milion tona teška mašinerija kojoj je prostor male sale savršeno odgovarao da ispuni zvukom i najudaljeniji ćošak, stvarajući sonično grotlo kakva se retko sreću.

Bend je maksimalno navežban i raspoložen, te se stiče utisak da je sveukupna atmosfera bila bolja čak i od prošlog puta, a i tada je bilo poprilično opasno, što samo po sebi govori dosta. Naravno, setlista se sastojala iz mnoštva starih, dobro poznatih favorita, ali Grave su takav bend da ni njihova novija izdanja ni stilski ni kvalitativno uopšte ne uzmiču niti opadaju, pa su tako i novije pesme podjednako udarale u glavu kao i stari kultovi poput „Into The Grave“, „Christi(ns)anity“, „You’ll Never See…“. Vrhunski nastup koji bukvalno nikoga u sali nije ostavio ravnodušnim, niti se tako nešto uopšte činilo mogućim.

Ako su nam Grave predstavili ono najmračnije, najbrutalnije lice death metala, njihovi saborci i glavne zvezde večeri su došli sa nekim sasvim drugim namerama – Entombed (A.D.) su bili tu da se dobro zabave, prozajebavaju na bini kao carevi i pokažu svima zašto su očevi jednog od najzabavnijih death metal podžanrova – death’n’rolla.

I zaista, apsolutna žurka je najbolji opis onoga što su nam LG i ekipa te večeri pružili, dok je vrhunskoj atmosferi u velikoj meri doprinelo i LG-jevo poznavanje jezika ovdašnjih naroda i narodnosti, pa se na momente sticao utisak kao da gledate neki domaći bend, te je i „domaćinski“ efekat bio sveprisutan.

Nekoliko pesama sa aktuelnog Back To The Front izdanja su prošarane u početku koncerta kako bi uvele prisutne u materiju, ali zna se kada je nastajala opšta ludnica – „Eyemaster“, „To Ride, Shoot Straight And Speak The Truth“, „Out Of Hand“… i naravno legendarna „Wolverine Blues“, koja je izazvala najveće oduševljenje među prisutnima te večeri. Dobro poznati hitovi su se samo ređali pa su se čule i „Damn Deal Done“, „Chaos Breed“ (sa sve onim zlom od uvodnog rifa, uh)… kao i kultna „Left Hand Path“, čija je čuvena finalna melodija stavila tačku na „zvanični“ deo koncerta. Naravno da je usledio i bis koji je otvoren još jednom „sing-along“ himnom, sjajnom „Chief Rebel Angel“, da bi usledile i „Supposed To Rot“ i „Abnormally Deceased“, a haos je zatvorila „Serpent Speech“, ostavivši i bend i publiku mrtvim i prezadovoljnim.

Konačni utisak posle jedne ovakve večeri jeste da se takve metal žurke zaista ne viđaju često, te da je zaista velika šteta propustiti ovako nešto. Stoga, ukoliko vam se u budućnosti pruži prilika – obavezno overite bendove iz ovog paketa, jer sigurno nećete zažaliti, a ostaje nada da će se takve prilike ponovo pružati upravo u Beogradu, i to u nekoj skorijoj budućnosti.

Ostatak fotografija pogledajte OVDE.

Komentari