(FOTO) FSP VIII: Dvodnevno underground hodočašće u Novom Sadu

Festival srpskog podzemlja iliti FSP, svojevrsno hodočašće gde se na jednom mestu sudaraju različite supkulture, generacije i frizure, ali svako sa istim ciljem – da pruže podršku domaćoj underground sceni, a ovde svakako ne mislimo samo na bendove ili izvođače, nego i na izlagače kojekakvih proizvoda, garderobe, stripova, fanzina, vizuelnih radova, nosača muzike itd, održan je proteklog vikenda u Novom Sadu. S obzirom da je ovo sada već tradicionalna manifestacija koja je započeta u Beogradu a nešto kasnije prebačena u Novi Sad, koncept je manje-više ostao isti i tu ne treba previše trošiti reči. Dakle, dvodnevna domaća zabava sa ponekim gostom iz inostranstva…

  • Nastupili: Dordeduh, Pustoš, Larska, Claymorean, Scaffold…
  • Lokacija: SKCNS Fabrika, Novi Sad
  • Datum: 21-22.10.2022.
  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Igor Stanić, Facebook / Dordeduh
  • Copyright: SMP, 2022.

S obzirom da je ovo sada već tradicionalna manifestacija koja je započeta u Beogradu a nešto kasnije prebačena u Novi Sad, koncept je manje-više ostao isti i tu ne treba previše trošiti reči. Dakle, dvodnevna domaća zabava sa ponekim gostom iz inostranstva.

Ovog puta, petak je bio rezervisan za projekte Voden i Marjan & ŽeŽe, te dobro poznate Dordeduh, goste iz komšijskog Temišvara, odnosno Rumunije koji su privukli veliku pažnju i publiku iz mnogih gradova. Ova ekipa, ako dobro pamtimo, je po treći put gostovala u Srbiji a u pitanju je bend nastao nakon razlaza originalne postave benda Negură Bunget.

Na nastupu je promovisan još uvek aktuelni album Har (Prophecy, 2021.) koji se našao u samom vrhu mnogih lista za tu godinu. Pored pesama sa Har, bend je podsetio i na neke starije poput „Jind de tronuri“ kojom su zatvorili koncert. Uz nešto slabiji zvuk, ipak su uspeli da pred nekih 300 ljudi predstave magiju svoje muzike. Naravno, kao što se od njih očekuje, muzika je upotpunjena korišćenjem tradicionalnih instrumenata gde se isticao i Flavius, inače bubnjar benda Methadone Skies. Činjenica je da su se Hupogrammos i Sol Faur sa bendom odlično snašli i suvereno prošetali kroz svoju komplikovanu muziku i predstavili je u najboljem svetlu. Ili tami. Kako volite.

Drugo veče muzički je bilo mnogo šarenije, te smo u Fabrici mogli da čujemo pravu fuziju: black metal, hardcore, rock, stoner te heavy i death metal. Očekivano i logično, prostor se još više popunio a zvanično su i sve ulaznice pred kraj večeri bile rasprodate. Nećemo posebno da izdvajamo izvođače, jer je svako bio poseban na svoj način, ali ću svakako spomenuti da su sveprisutne dosta podigli iskusni lokalci Tona, kragujevačka Larska (koja je premijerno nastupila u novoj, osveženoj postavi), te Claymorean koji je debitovao u Novom Sadu i priredio pravu klasičnu heavy metal igranku. Bend kojem je pripala čast da zatvori osmi FSP je Scaffold koji je zapravo zabeležio najveći broj šutki.

Dakle, tradicija je nastavljena i tradicija je tu da se poštuje. Čekamo datum za narednu godinu!

Komentari