(FOTO) Mgła premijerno u Beogradu: Trijumf poljskih vukova!

Izveštaj sa sinoćne fešte u beogradskom Domu omladine mogu mirne duše započeti sintagmom: metal je pobedio. Doduše, što se mene tiče, nikad nije ni izgubio niti će, ali zaista raduje činjenica da je koncert poljske black metal senzacije Mgła prošao tako jeste i da smo prisustvovali nesumnjivom trijumfu ovih prekaljenih vukova! No, krenimo redom….

Poljski bend je u proteklih nekoliko godina nametnuo sebe kao vodeće ime black metal scene na globalnom nivou serijom izvrsnih izdanja, a live nastupi su postali nezaobilaznica i stavka oko koje se otimaju svi viđeniji festivali, pa je činjenica da će Mgła obuhvatiti i Srbiju na turneji na kojoj promovišu četvrti album Age of Excuse izazvala zaista buru oduševljenja među domaćim fanovima. Da to nje samo prazna priča, pokazuje činjenica da je koncert bio prvobitno zakazan za malu salu, ali karte su se rasprodale u rekordnom roku za naše podneblje te je na sreću događaj premešten u veliku salu, koja je takođe bila dupke puna i na dan svirke se tražila karta više. Ovo na moju ogromnu sreću dokazuje da kod nas ne prolaze baš samo proverena prastara imena, te da su Srbi prepoznali aktuelan trenutak vrhunca black metala po svim parametrima i rešili da ga adekvatno isprate. Nadam se da će ovo biti vetar u leđa agilnim organizatorima da dovedu još neka imena koja sada žare i pale svetom, jer bi to našu scenu po meni samo povuklo napred iz mulja. To je u svakom slučaju priča koju ćemo saznati u budućnosti, a sad se vratimo na prikaz događaja…

Mgła je za ovu turneju odlučila da kao predgrupe povede dva benda iz svoje domovine, da budemo još precizniji – oba benda sa kultnog Under the Sign of Garazel Productions, te se na binu prvi penju Dagorath. Moram priznati da se pre koncerta nisam upoznao ni sa jednim bendom, pa sam neukalanjog uma prišao slušanju obe trupe i odmah mogu reći da se nisam razočarao. Pod svetlošću svećnjaka omotanog prastarom paučinom i sa corpsepaintom po uzoru na Blasphemy i Beherit – samo crnilo oko očiju – jasno je da Dagorath vuče inspiraciju iz prapočetaka black metal scene. Tako je i bilo, te je pred prostorom koji se još punio Dagorath prikazao svoju sirovu viziju koja je mene tu i tamo znala da podseti na zagrobne note Cultes des Ghoules (naravno, ipak je to daleko po kvalitetu), pa čak i Mayhem tu i tamo. Odmah upada u uši činjenica da je zvuk sasvim pristojan što će se održati cele večeri, a raduje da prvi bend nije bio žrtva isprobavanja nivoa miksete, već je dobio sasvim dobar tretman. U svojih 40-ak minuta, Dagorath su korektno odradili svoju poziciju otvarača večeri i mogu reći da je bend korektan, ali ne za preterano uzbuđenje, no u svakom slučaju daljim radom može nešto da bude od njih.

Sledeći su na bini Martwa Aura i iako ih ranije nisam slušao, posle ovog nastupa se rodila želja da se podrobnije upoznam s onim što nude studijski. Istini za volju, muzika vuče dosta uticaja od hedlajnera ovog događaja, pa možda i bendova kao Plaga, čak na momente i Deathspell Omega, ali momci rade svoju viziju black metala dosta ubedljivo. Binom dominira Gregor koji podjednako dobro radi i čiste i grube vokale, a svojom impoznatnom figurom i scenskom predstavom zna da podseti na Gaahla. Ceo bend je statičan na bini (možda još jedna reminiscenija na Mgłu), ali muzika priča umesto njih sasvim valjano i prostor koji se do sada već poprilično ispunio fanovima se veoma zagrejao za nastup ovih Poljaka. Sve u svemu, Martwa Aura je ime koje će se, što se mene tiče, zapamtiti i sasvim sigurno ispratiti dalje u budućnosti.

Došlo je vreme za glavno jelo i Mgła stupa na scenu u svom stilu, bez ikakve pompe niti najave, i kreće nastup sa „Exercises in Futility I“. Domaća publika odmah ekstatično podržava bend i takvu atmosferu održava do samog kraja (da ne zaboravim da napomenem da je u publici viđeno dosta mladih novih lica što itekako raduje), i iako sam bend ne održava nikakav kontakt s publikom već to radi preko svoje muzike, mislim da itekako mogu biti zadovoljni odzivom i reakcijom na koju su naišli u Srbiji.

Ređaju se dalje pesme bez pauze i Mgła obasipa ubitačnom svirkom, gde posebno moram istaći bubnjara Darksidea. Čovek je na terenu pokazao zašto se smatra jednim od najboljih trenutno, a posebno baca u nevericu njegov ingeniozni rad na činelama koje su se kristalno jasno čule. Ne samo to, već je celokupna zvučna slika na poziciji na kojoj sam se nalazio bila postavljena izvrsno, svaki instrument se čuo kako treba i dolikuje, te je ostalo samo da se upadne u trans koji Mgła nudi. Njihov black metal nije neko izmišljanje tople vode, ali bend se lišio svih nepotrebnih elemenata i podilaženja bilo kome, te se oslonio samo na bazične metal kvalitete kao što su rif, melodija i atmosfera i time svoju muziku doveo do najvišeg nivoa. Tu leži i odgovor za razne nevernike koji se pitaju zašto je baš Mgła tu gde jeste kad ne donose realno nešto neviđeno dosad u metal svet: oni su tu jer su toliko jebeno dobri. Trans koji uspeju i uživo da izazovu svojim besprekornim sviranjem se po meni meri nivoima koji su znali da uhvate Darkthrone i Burzum svojevremeno, te iako se nalazimo u prostoru okruženi ljudima, bend nas je sve kolektivno zgrabio i poveo putevima kojim su hteli, što se videlo po reakcijama ljudi – jednostavno niko nije ostao ravnodušan na ono što Mgła nudi. Ovo mi je treći put da ih gledam, prvi put u zatvorenom prostoru, te moram reći da je takva lokacija ipak dala neku svoju čar. Prilaz kraju koncerta je označio možda i najjaču reakciju okupljenih na „With Hearts Towards None VII“ i posebno „Exercises in Futility VI“, koja je svojim krajem većim od života dovela do orgazmične eksplozije! To je možda i jedina sitna zamerka za mene, jer smatram da je ta pesma trebala biti poslednja, ali s druge strane, možemo gledati i „Exercises in Futility V“, koja je usledila kao bis, jer zvaničan svakako nećemo dobiti. Sat vremena svirke i četiri prilike u kukuljicama se klanjaju i odlaze s bine. Možda je trebalo duže? Ne bih se složio, jer ovo nije standardni metal koncert, već trans svoje vrste i svako silovanje bi moglo dovesti do ispadanja iz dostignutog stanja. Nije bilo potrebe za tim kad je sve rečeno.

Sve u svemu, veče koje je zaslužilo najviše ocene po svim parametrima (da napomenemo i da je merchandise bio zaista jeftin za naše uslove, te su se fanovi doslovno grabili o ponuđeno tokom cele večeri): predgrupe adekvatno izabrane i u skladu s glavnim bendom, a Mgła je dokazala zašto je trenutno broj jedan na svetskoj black metal sceni, što smo ispoštovali u rekordnom broju. Naravno, sve pohvale organizatorima na ovom koncertu, te samo ostaje nada da ćemo biti počašćeni nečim sličnim u narednom periodu.

Komentari