(FOTO) Soulfly u Beogradu: Na domaćem terenu

Svi smo navikli da Soulfly ne zaobilazi Beograd na svojim turnejama, te je tako bilo i ovog puta. Legendarni Max Cavalera i ekipa su nas posetili u okviru aktuelne Ritual turneje, a lokacija je ovoga puta bila oaza piva – Beer Garden.

  • Nastupili: Soulfly
  • Lokacija: Beer Garden, Beograd
  • Datum: 04.08.2019.
  • Tekst: Ivana Ognjanović
  • Foto: Adam Drvenica
  • Copyright: SMP, 2019.

Ovo je 9. put da Soulfly nastupa u Srbiji, a veče je bilo posebno i po tome što je Max slavio 50. rođendan. Koncert je počeo sa zakašnjenjem od pola sata, teškom artiljerijom – „The Summoning“, za njom paklena „Under Rapture“, ispraćene pokličima publike. Zatim su usledile „Fire / Porrada, Bleed / Plata o Plomo“ i nezaobilazna „Prophecy“, uz koju se pevalo u glas.

Bend je usviran, dinamičan i vrlo aktivan na sceni, uigrani tim koji ne greši – Rizzo, Leon i Zyon, koji je odsvirao koncert sa rukom u gipsu, a Max se trudio da animira publiku između pesama. Mogao se čuti zamor u njegovom glasu, ali njegovo prisustvo na sceni i energija je nešto što, barem meni, uvek ostavi osmeh na licu i poništi sve nesavršenosti.

Nastavili su da praše sa „Babylon“, „No Hope = No Fear“, koju sam najviše iščekivala da čujem, zatim „Ritual“, koja je dobila jako dobru reakciju publike, a kroz koju je provejavao onaj stari SF zvuk sa prvih albuma. Evociranje uspomena se nastavilo uz zvuke birimbaua – uvoda u „Tribe“, a onda se ekipi pridružio Kojot iz Eyesburna uz „Moses“, što je naišlo na posebno oduševljenje publike. Zajedno su otpevali i „Get Up Stand Up“, a onda je usledila „Back to the Primitive“, jedna, jedina, himna.

Usledio je uvod „Ace of Spades“, praćen pesmom sa poslednjeg albuma, „Feedback“. Set su završili uz bombu – „Jumpdafuckup / Eye for an Eye“, uz koje se skakalo, pevalo i mošovalo – letelo, onako iz duše. Ispraćeni su gromoglasnim aplauzom, a zadovoljstvo je bilo obostrano – nasmejanih lica su, nakon kratkog „Crazy Train“ outroa, napustili binu.

Moram priznati da mi je teško da budem potpuno objektivna, jer sam emotivno jako vezana za Soulfly i pratim ih već 15 godina, te je svaka njihova svirka za mene posebna, ali mogu slobodno da konstatujem da su ovog puta zaista dali sve što su imali na sceni, fanovi su bili više nego raspoloženi i zadovoljni, a ostaje nam da iščekujemo njihov sledeći povratak na dobro poznati srpski teren.

Komentari