(FOTO) Voivod u Beogradu: Konačno povezani!

Nemilosrdan tempo najvatrenije koncertne sezone u dugo vremena se nastavlja, te posle septembarskog uvoda sa Immolation/Melechesh/Azarath i Arch Enemy/Jinjer, došao je red na događaj koji se ne viđa često i mogu slobodno reći posle sinoćne predstave – koji se čekao dosta dugo od strane ljubitelja drugačijeg!

Predivni kanadski čudaci Voivod, bend koji decenijama predstavlja inspiraciju avangardnim bendovima svih mogućih žanrova i podžanrova žestoke muzike, konačno je rešio da u okviru aktuelne Post Society Europe turneje pohodi i naše krajeve. Bio sam pre samog koncerta pomalo skeptičan u pogledu posećenosti, jer je Voivod ipak arhetip love or hate benda, a dobro se zna da u našim krajevima ipak najbolje prolaze nešto standardnije forme metala i već proverena imena, ali na svu sreću sam se prevario. Već dan pre samog koncerta od organizatora je stigla informacija da je broj karata na izmaku, što se potvrdilo na licu mesta: prepuna mala sala Doma omladine, 250 karata je bilo pušteno u prodaju što je po meni sasvim solidna cifra za Voivod. Moram primetiti da sam u publici uglavnom video starija lica, iskusne face među kojima su neki koji verovatno cene Voivod još od njihovih zlatnih dana osamdesetih kad su bacili thrash metal u hladni svemir ali kako god, već tradicionalno pretopla mala sala je bila spremna za distopijanske vizije Voivoda.

Ipak, pre Voivod na binu izlazi berlinski sludge trio Earth Ship da podgreje atmosferu za glavno jelo. Možda malo muzički čudan izbor za Voivod, ali oni su ionako uvek bili poznati kao bend koji ne zarezuje granice, te je sa te strane možda jasna odluka izbora pregrupe. Nažalost, po meni se Earth Ship nikako kvalitetom ne približava headlinerima, jer iako je njihova muzika bila predstavljena glasno i jasno, lepo masnog zvuka odgovarajućeg ovakvom stilu svirke, ona predstavlja jedno opšte mesto koje se ni po čemu ne izdvaja od bendova slične provincijencije. Klub se za vreme njihovog nastupa popunjava, publika klimanjem glavama prati njihovu muziku koja, ruku na srce, i jeste najbolja u live okruženju gde Sabbathovski rifovi zvuče daleko bučnije, tako da verujem da su članovi Earth Ship bili zadovoljni ovim premijernim predstavljanjem domaćoj publici. Što se mene tiče, nisam dobio nikakvu inspiraciju da dalje istražim njihov rad – korektno odrađen posao pregrupe kroz by the book svirku – to bi bi bio moj utisak u jednoj rečenici.

Ovde moram da ubacim i pohvalu na račun neumornog organizatora MH Concerts, jer se pored svih navedenih pluseva i satnica poštuje u minut, pa tačno u 22:00h posle poznatog introa na scenu stupaju Voivod. „We are connected“ poznate su reči, pa je jasno da je prva pesma epska naslovnica sa momumentalnog Killing Technology iz 1987, albuma koji je Voivod i bacio po prvi put u neistražene sfere, pa je na neki način i bilo simbolično da navedena numera otvori ovaj nastup.

Posle velikih problema sa zvukom na Immolation/Melechesh/Azarath u istom prostoru, opravdano sam se plašio kako će Voivod proći sa svojom kompleksnom svirkom na istom terenu, prva pesma mi odmah uteruje strah u kosti gutanjem gitara, no srećom, sve se brzo namestilo i ostalo na solidnom nivou do samog kraja. Šarolika publika sastavljena od thrashera, punkera, crustera, progera… simultano eksplodira i održava odličnu atmosferu celo vreme trajanja svirke, tako da je mala sala postala još vrelija od uskomešanih tela na sve strane. Sam bend je izuzetno raspoložen, živ i veseo na sceni, a energija koja dolazi od mase ih očigledno ne ostavlja ravnodušnim.

Skandiranje „Voivod“ više puta tokom koncerta, pa čak u jednom momentu i imena nikad prežaljenog pokojnog gitariste Piggyja, na licima članova benda ostavlja vidan utisak, toliko da pevač Snake ne može u nekim momentima da dođe do pravih reči, pa se na kraju i odlučuje da ne priča mnogo već da pusti da muzika govori. Daniel Chewy Mongrain vozi najzapaženije mesto, gigantske Piggyjeve cipele se moraju popuniti i on uvek iznova i iznova mora da se dokaže, no čovek svojim entuzijazmom i besprekornim sviranjem najtežih deonica, pri čemu ne skida osmeh sa lica, pokazuje da je pravi izbor za bend. Jednostavno se vidi da je fan benda koji se zabavlja kao nikad u životu i na pravi način slavi duh Piggyjevog zaveštanja.

Moram primetiti da je prvi deo koncerta po meni bio vatreniji, sa izborom pikanterija iz prve faze benda koja se univerzalno i smatra najboljom, što se odražava i kroz reakciju u sali, sa vrhuncem na „Ravenous Medicine“, posle čega dolazi do blažeg spuštanja atmosfere uz par pesama sa poslednjeg EP-a Post Society, ali poslednja pesma oficijalnog dela koncerta, himna benda i istoimena „Voivod“, ponovo dovodi atmosferu do krajnjeg usijanja. Voivod se odlučuje da bis posveti još jednom pokojnom velikanu i svira obradu Lemmy-jevog benda Hawkwind „Silver Machine“, te na jedan laid back način privodi koncert kraju. Možda bi to bila moja zamerka ovom događaju, jer znam da su na ovoj turneji umeli da rotiraju pesme i ubacuju u setlistu stare pikanterije tipa „Tornado“; jeste da je „Silver Machine“ uvek bila rezervisana za kraj svih koncerata na turneji ali hej, mogu uvek da se nadam čudima.

Publika se vatreno oprašta od vidno ganutog benda koji diže na sceni fan made zastavu na kojoj piše „Voivodina“ – ne verujem baš da su razumeli igru reči, ali bitna je namera koju su oni shvatili.

Sve u svemu, bilo je ovo jedno uspelo veče na svim aspektima i za kraj mogu samo da se nadam da, pošto smo uspostavili prvi kontakt sa Voivod entitetom, neće doći do prekida komunikacije i da će nas ovi vanzemaljci posetiti još koji put donoseći svoje kosmičke drame zaboravljenima u svemiru.

Komentari