Blaze Bayley i ekipa protresli Skadarliju

Nakon dva akustična performansa 2007. godine u Novom Sadu i Beogradu, kao i koncerta u Nišu 2010. godine, došlo je vreme da se Blaze Bayley, koga svi pre svega znamo kao jednog od tri pevača legendarnih Iron Maiden, prikaže u pravom heavy metal obliku, sa pratećim bendom. Kažem pratećim, jer Blaze je uvek bio glavna figura, a kako je nakon Maidena bukvalno nepotpisani profesionalni muzičar, bez izdavačke kuće, menadžera, i stalne ekipe na turneji, i sam priznaje da nema dovoljno novca da poseduje full bend, te na svakom kontinentu ima drugu ekipu za sviranje.

  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Mile R. (Maiden-Serbia.org)
  • Copyright: SMP, 2014.
  • Nastupili: BLAZE BAYLEY+ Prototype Unleashed, SinophiA, Forever Storm
  • Lokacija: Klub Sioux, Beograd
  • Datum: 23.03.2014.

Možda vam to zvuči neozbiljno, ali ako ste bili prisutni na koncertu, mogli ste čuti da ovde nema ni „n“ od neozbiljnosti i da je ekipa muzičara oko njega na veoma visokom nivou, a u pitanju su članovi britanskog benda Absolva, gde gitaru svira Chris Appleton, rođeni brat Lukea, basiste benda Iced Earth.

Elem, sve pohvale Zlabog promociji koja je kao i do sada u svojim aktivnostima uključila i domaće snage, ovoga puta bendove Prototype Unleashed, Sinophia i Forever Storm. Sva tri benda odradila su dobar posao, sa posebnim osvrtom na poslednje pomenute. Kragujevčani su se zaista istakli i još jednom dokazali da su, iako nisu izmislili toplu vodu po pitanju žanra kojim se bave, jedan od najjačih domaćih metal bendova. Ovo je bila odlična prilika da predstave nedavno objavljeni album Tragedy, koji ubire pozitivne recenzije širom sveta.

Sam prostor, tj. klub Sioux (nekadašnji Holiday), koji se nalazi na Skadarliji, nije bio baš najsjajnije rešenje, jer je prevelik, i poprlilično neakustičan, da ne spominjem stubove koji zaklanjaju dobar deo bine, ali ‘ajde – sve se to da zanemariti ako želite da pogledate koncert i fan ste dobre muzike.

Neobično jeste da se u toj ulici, pored svih onih kultnih restorana/kafana sa starogradskom i „plati i sviramo sve“ muzikom, dole u podrumu cepao heavy metal. I to kakav!

Blaze Bayley i ekipa su održali koncert za pamćenje. I pored slabije posete, ekipa je (inače, posetili su nas u okviru turneje Soundtracks of My Life Tour 2014), otprašila sjajan set koji se sastojao od pesama sa svih solo albuma („Speed of Light“, „The Launch“, „Silicon Messiah“, „The Ghost in the Machine“, „Kill & Destroy“, „King of Metal“, „Samurai“, „Stare at the Sun“, „Robot“, „Soundtrack of My Life“, „Steel, Blood & Belief“, „Man Who Would Not Die“…), ali i nekoliko nezaobilaznih Iron Maiden hitova iz perioda kada je Blaze vokalno predvodio grupu („Futureal“, „Lord of the Flies“, „The Clansman“, „Man on the Edge“) i tu je očekivano nastao najveći delirijum.

Ono što se svakako mora spomenuti je da je Blaze izuzetan frontmen, sa odličnom komunikacijom sa publikom, ali pre svega i dalje odlično očuvanim glasom, dok stas ovog puta nećemo spominjati. 😀 Čovek koji peva ravno 30 godina tako dobro zvuči da je to prosto neverovatno.

Publika se dobro zabavila, ali i dalje sam u čudu da nije došlo više poklonika heavy metala od možda stotinak prisutnih. Ovo je mnogima mogla biti odlična uvertira za najavljeni spektakl na Kalemegdanu.

Nakon malo manje od dva sata programa, Blaze je sa bine poručio da neće otići u backstage, nego će se svima lično zahvaliti na poseti, slikati, potpisivati ploče i diskove, deliti autograme, što je još jednom potvrdilo koliko je ovaj omaleni ćelavac u stvari veliki čovek.

U nastavku poslušajte i intervju koji je Blaze dao ekskluzivno i jedino za SMP.

Komentari