Ruski folk metal sastav Kalevala nastupiće 7. marta u Domu omladine Beograda u okviru evropske turneje „Slava proleću“, tokom koje će posetiti i Letoniju, Poljsku, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Češku i Belorusiju. Kao predgrupa gostima iz Moskve, nastupiće novosadski bend Svarun.

Kalevala je osnovana 2007. godine iz saradnje Ksenije Markevič i Nikite Andrianova. Vremenom je postala jedan od vodećih bendova na ruskoj folk metal sceni, a sada se polako probija po Evropi, promovišući svoju muziku i muziku svog naroda novim slušaocima. Glavna karakteristika ove grupe su vesele i lako pamtljive melodije uz zvuke balalajke i harmonike, praćene uzbudljivim i emotivnim ženskim vokalom i melodičnim gitarskim deonicama. Muzika Kalevale donosi priče i legende mnogih nacija koje žive na teritoriji Rusije, ali i priče slovenskih naroda i Kozaka.

Koncert u Domu omladine biće prvi u srpskoj prestonici u dosadašnjoj karijeri Kalevale.

Svarun je novosadski bend, oformljen krajem 2008. godine, kao pokušaj fuzije autentičnog pristupa slovenskom kulturnom nasleđu sa jedne, i žestokog, ali i prefinjenog simfonijskog, metal zvuka sa druge strane. Nakon početnog perioda, tokom kojeg je bio poznat kao koncertno aktivna grupa bazirana u Srbiji, u 2011. grupa muzičara iz Moskve je preuzela rad na ovom projektu. U tom sastavu Svarun je nastupao na festivalima u Rusiji i Ukrajini, a od proleća 2013. godine projekat je nastavljen kroz studijski rad na relaciji Novi Sad – Moskva – Sverdlovsk. Poslednjih meseci bend je ponovo koncertno aktivan.

Karte za koncert se mogu kupiti po promotivnoj ceni od 700 dinara do 1. marta, na prodajnim mestima DD tickets-a. Nakon toga cena ulaznice će iznositi 900 dinara, a na dan koncerta karte će koštati 1000 dinara.

Koncert organizuje agencija Route 011, a više informacija potražite na Facebook eventu.

(SMP)

Komentari