Nakon godina provedenih u Švajcarskoj, gothic metal bend Evolucija je svoj novi glavni štab uspostavio u Ćupriji, iz koje nam ove jeseni stiže i njihovo prvo medijsko oglašavanje. Premijerni video singl “Letim“ silazi sa njihovog drugog studijskog albuma Igra počinje, koji će tokom decembra biti objavljen za Take It Or Leave It Records.

Album je snimljen u kragujevačkom studiju Doma omladine. Za produkciju je, kao i za aranžmane, pored članova grupe Evolucija, zaslužan Dragan Urošević Uroš, dok je snimatelj i koproducent bio Ivan Ilić Ćili. Na albumu pored Uroša i Ćilija gostuju, sviraju i pevaju i Predrag Pavlović i Vojin Ratković (Epilog).

Video spot “Letim” je delo reditelja i montažera Davora Ristića i snimatelja Bojana Biočanina (DigitalArtStudio) i stvaran je u apokaliptičnom prostoru nekada nadaleko čuvene ćuprijske fabrike šećera. Njen današnji izgled očit je primer sa koliko nemara postupamo prema svojim elementarnim životnim resursima – zemljom i hranom.

– Čitav album je kao jedan operski komad, sastavljen od više priča, koje čine jednu celinu. To su ljubavne priče, kroz koje svako od nas prolazi, neko manje a neko više… Neki su već prošli, a neki su na početku. Svako od nas se može pronaći u nekoj od pesama ili priča, neko se može pronaći u svakoj… Raspored pesama je takav da je nekome „Letim“ na početku, drugome na sredini, a onom trećem na kraju. Tema pesme je izlazak iz mraka na svetlost – kada naiđe prava osoba i pokaze nam put i pretvori nam noć u dan – rekao je Dragiša Marinjes, osnivač i lider grupe.

Neobična je i činjenica da je pevačica Evolucije Ilana Marinjes von Arx, rođena Švajcarkinja koja je čitav album, na tekstove banjalučkog pesnika Darka Mitrovića, otpevala na savršenom srpskom jeziku. To i ne čudi ako se čitavoj priči doda i podatak da je ona već nekoliko godina u braku sa Dragišom koji podvlači: – Sa Ilanom sam pronašao mir i svetlost.

Pored pevačice Ilane i basiste Dragiše, Evoluciju čine gitaristi Stevan Miletić i Branimir Kojadinović, kao i bubnjar Marko Marković.

(SMP)

Komentari