Novosadski dizajner, muzičar i kolekcionar Čaba Nemet predstavio je, u okviru tradicionalne bijenalne izložbe Forma koju je od 2. do 10. decembra organizovalo Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), ilustracije koje je radio za švedsku izdavačku kuću Liflatinn Productions.

Izložba je organizovana u zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine, a na njoj su bili prezentovani radovi članova pomenutog Udruženja.

– Što se tiče mog segmenta izložbe, predstavio sam se sa serijom ilustracija koje sam radio za švedsku izdavačku kuću Liflatinn Productions, koja je specijalizovana za bendove iz oblasti ekstremnog metala. Prezentovao sam ilustracije za web sajt izdavača i radove za vizualni identitet benda Dys Inbunden, koji obuhvata ilustracije za CD omot, web i merchandise – rekao nam je Nemet.

Prema njegovim rečima, grafičkim dizajnom i ilustracijom bavi se 26 godina, a što se tiče rada iz oblasti metal muzike, aktivan je od sredine dvehiljaditih.

– Zapravo, ovu tematiku već od ranije negujem kroz neobavezna likovna rešenja, a konkretnija primena takvog senzibiliteta je sazrela tokom ostvarivanja kontakata sa bendovima, izdavačima, promoterima koji su prepoznali potreban potencijal u mojim radovima. Svakako je muzika najlogičnija inspiracija pri ovakvim likovnim kreacijama, naravno uz implementaciju sopstvenog doživljaja date teme i dodavanje sopstvenog pečata i mašte. Budući da u mom studiju stalno ide kvalitetna muzika sa diskova i ploča koje su sastavni deo radnog okruženja, nekako se podrazumeva fuzija doživljaja muzike i mojih ideja – kaže naš sagovornik.

Čaba je do sada radio sa brojnim izdavačkim kućama i bendovima, među kojima su: Liflatinn Productions, Grom records, Pest records, Zlabog Promotions, Miner Records, Dys Inbunden, The Committee, Bane, Senium, Simargal, Samrt, M.A.D.Goya, Deo Absente, The New Age of Fire, Strah Gospodnji, Pogrom, Ancient Sorrow, Shadowdream i drugi.

– Moje delovanje iz oblasti dizajna u žanru metala podrazumeva logotipe za bendove, izdavače, izdanja, festivale itd., ilustracije za naslovne strane nosača zvuka, web sajtove i slično, dizajn i priprema za štampu omota, bukleta, plakata, letaka i ostalog neophodnog propagandnog materijala. Uz sve ovo bavim se i ilustracijama za tattoo – zaključuje Nemet.

Inače, talentovani Novosađanin poznat je i po radu na one man projektu Ancient Sorrow, dok dizajnerske radove i više informacija o svemu ovome možete da pogledate na zvaničnoj Facebook stranici.

(SMP)

Komentari