Šest bendova plasiralo se druge takmičarske večeri u finale Jelen Demofesta. Tako će se ukupno deset bendova boriti za vredne nagrade banjalučkog festivala.

Finalistima iz prve večeri pridružili su se Kontradikshn (Brežice), The Branka (Beograd), M.O.R.T. (Sinj), Pink Panker (Litija), Smoke Shakers (Kavadarci) i Vault of Pain (Novi Sad).

Kako je riječki sastav Kraj programa ranije otkazao nastup u revijalnom delu, binu na Kastelu preuzeli su Partibrejkersi. Cane i ekipa prekaljeni su rokenrol ratnici, pa je publika mogla da uživa u energičnoj svirci i brojnim hitovima ovog sastava.

Makedonski Superhiksi nastupili su kao poslednji bend na letnjoj bini tvrđave Kastel. Razigranim ritmovima pokrenuli su onaj deo publike koji je ostao da ispoštuje program do kraja. Odličan zvuk i vesela atmosfera za kraj druge večeri na koncertnom stejdžu. After party trajao je do duboko u noć, a sve one kojima se nije išlo kući zabavljali su DJ Miozz i DJ Joma Maja.

Utisci

Znatno manje publike ispoštovalo je takmičarske bendove u odnosu na prvo veče festivala. Koji je razlog za to, ne bismo znali, ali situacija i dalje nije bila kritična kao što je to znala biti prethodnih godina. Bendovi su i ove večeri demonstrirali raznolikost žanrova, bilo je tu dosta toga simpatičnog, ali sa druge strane, za naše uši i iritantnog, posebno prilikom nastupa hip hop mladića koji je u par minuta svog nastupa nekih 1000 puta ponovio da je „seljak“.

Tačno je da Demofest igra na svim poljima, i da je otvoren za bendove svih profila, ali ipak nas niko ne može ubediti da među 400+ prijavljenih nije bilo boljih opcija od ove.

Kao što rekosmo u utiscima sa prve večeri, jedan bend od njih 30-ak takmičarskih poseduje energiju, beskompromisnost i generalno ne igra na kartu promocije putem mainstream medija kao veći deo onih koje je žiri izabrao da se ove godine predstave na festivalu. Reč je o Novosađanima Vault of Pain, koji su demonstrirali svoju viziju hardcore metal zvuka i pošteno razdrmali sve prisutne. Iznenađujuće, imajući u vidu profil ekipe koja je sedela u žiri delu festivala, prošli su u finale, pa ostaje da se vidi šta će večeras da se desi.

O samom festivalu i organizaciji, preseku celog događaja, više redova napisaćemo sutra, po završetku istog.

Večeras je pred nama, dakle, nastup deset takmičarskih bendova, dok će u revijalnom delu da nam se predstave prošlogodišnji pobednici, banjalučki rock metalci Neuro, sastav Plejboj, te za mnoge željno očekivani Makedonac Kiril i prateći mu bend. Već od 1:30 žurka se seli na after party binu, a gramofone, laptope i prateću opremu preuzima Ian Green.

Podsetimo i na dnevna dešavanja, pre svega na Manic drum radionice u Multiplexu Palas od 13 časova, te zanimljivosti iz sveta stripa – od 15h u Domu omladine očekuju nas strip radionice, predavanja Alekse Gajića, Bobana Savića i Baneta Kerca.

N. Lakić / SMP

Komentari