Bendovi Šine, Akoben Electric, Bas i Stega i Noisethrill plasirali su se u finale šestog Jelen Demofesta, koji se od 18-20. jula održava u Banjaluci.

Publici se prvo veče festivala predstavilo ukupno 15 takmičarskih bendova, a nakon neizvesnog glasanja, odlučeno je da četiri pomenuta benda idu dalje.

Utisci

Prvo veče festivala proteklo je u fenomenalnoj atmosferi, a ono što je posebno iznenadilo, u odnosu na prethodne godine, je više nego ispunjen koncertni prostor tokom nastupa takmičarskih bendova. Koncertna suša u najvećem gradu Srpske takođe je uticala i na to da Kastel sinoć bude premalen za sve posetioce Jelen Demofesta, pa je već tokom prvog nastupa u revijalnom delu (Dede Putra iz Bihaća), postalo skoro nemoguće ući na tvrđavu. Prema nezvaničnim informacijama organizatora, prostor tvrđave je tokom cele večeri posetilo više od 10.000 ljudi.

Do nastupa bendova Dubioza kolektiv i S.A.R.S., više hiljada ljudi stiskalo se ispred letnje bine banjalučke tvrđave, a njih oko 1000 ostalo je ispred Kastela. To za mnoge nije predstavljalo veliki problem, jer su Banjalučani već tradicionalno više raspoloženi za ispijanje većih količina alkoholnih i drugih pića na prostoru ispred tvrđave, bez obzira na dešavanja unutra, pa im nemogućnost ulaska na Kastel i nije toliko teško pala.
Metal? Koji metal?

Nažalost, među takmičarskim bendovima ove godine, izuzev donekle HC Novosađana Vault of Pain koje ćemo gledati danas, najčvršći žanr na planeti nema svojih predstavnika, no o tome ćemo reći nešto više kada budemo sumirali utiske nakon što se festival završi.

A večeras…

Druge večeri Jelen Demofesta, za prolaz u finale i osvajanje vrednih nagrada boriće se još 15-ak takmičarskih bendova, dok će u revijalnom delu da nastupe rock veterani Partibrejkersi i makedonski sastav Superhiks. Na after-party bini od 1:30h svoj set će da vrte DJ Miozz i DJ Joma Maja.

Podsetimo i na dnevni program, koji počinje od 13h bubnjarskim radionicama u Multipleksu Palas, te, između ostalog, i na dešavanja u Domu omladine, strip radionicu (15-17h), promociju 4. broja strip časopisa „Parabellum“ (17h) te Pechakucha Night od 18h.

N. Lakić / SMP

Komentari