Šesto izdanje Jelen Demofesta biće otvoreno u četvrtak, 18. jula Banjaluci.

Festival će sa zvaničnim programom otpočeti u 16 časova, i to pratećim sadržajima u prostorijama Doma omladine. Tada će biti otvoren popularni buvljak dizajna „PopArt Market“, koji će svakoga dana festivala u periodu od 16 do 20 časova biti dostupan za posetioce.

U DFK pubu, u 17h, svojom izložbom slika pod nazivom „Ooh Yeah“ predstaviće se Davor Gobac, frontmen legendarnog sastava Psihomodo Pop i član žirija ovogodišnjeg Demofesta.

Otvaranje izložbe „Strip Republike Srpske“ predviđeno je u 19 časova, u prostorijama Doma omladine, a zatim se program seli na letnju pozornicu tvrđave Kastel.

Nakon takmičarskog dela u okviru kojeg će od 20 časova na tvrđavi Kastel da nastupi 17 bendova, predviđen je nastup bendova Dubioza kolektiv i S.A.R.S. Za after party koji će trajati od pola 2 do 4 časa biće zadužen DJ Xonox, čijim nastupom će biti završeno prvo veče festivala.

Program drugog dana Jelen Demofesta počeće „Manic Drum“ radionicama za bubnjeve i udaraljke, koje će se održavati u prostorijama Doma Omladine od 13 do 16 časova. Spomenute radionice biće održane i narednog dana u istom terminu na istom mestu predstavljajući mnoge bubnjarske tehnike i trikove od strane velikih slovenačkih Manic Mania stručnjaka.

Istog dana u Domu omladine, biće održana dvočasovna strip radionica sa početkom u 15 časova, a nakon nje i promocija četvrtog broja strip časopisa „Parabellum“.

Predavanje na temu „Stripovi i kako ostati normalan ako se njima bavite“ u 18.30 časova održaće Bane Kerac, jedan od najboljih strip crtač sa ex-YU prostora (crtao legendarnog Bleka Stenu, kao i Cat claw i simpatičnog Teekwana), a pola sata ranije počeće i „Pecha Kucha Night“, koja će trajati do 20 časova.

Druge takmičarske večeri nastupiće 15 demo bendova, a zatim će se na letnju pozornicu Kastela u 23 časa popeti beogradski sastav Partibrejkers. Nakon Caneta i ekipe, binu će u jedan čas nakon ponoći preuzeti makedonska grupa Superhiks. DJ Miotz i DJ Joma Maja, od pola 2 do 4 ujutro, biće domaćini na after party bini.

Pored već spomenutih „Manic Drum“ radionica i „PopArt Marketa“, i treći dan pratećeg programa će biti u znaku strip radionica, ali od 15 do 18 časova, a predavači će biti Aleksa Gajić (autor animiranog filma „Technotise – Edit i ja“, dobitnik brojnih nagrada za inovacije u stripu) i Boban Savić Geto.

Dok se finalisti budu spremali za nastup, na Kastelu će sa početkom u 18 časova biti održano graffiti takmičenje, koje će trajati dva sata.

Kao i prethodnih večeri, demo bendovi će svirati od 20 časova, a ovoga puta će to biti oni koje je žiri odabrao da ponovo nastupe – finalisti. Posle njih, na redu je promocija albuma prošlogodišnjih pobednika festivala, metaliziranog rock sastava Neuro iz Banjaluke.

Već utvrđeni termin od 23 časa, planiran je za svestranog makedonskog muzičara Kirila Džajkovskog, koji će doći pojačan sa damom TK Wonder i MC Waspom. Nakon Kirilove družine, prvi put u Banjaluci će nastupiti Beograđani okupljeni pod imenom Plejboj. Za after party program i za miksetom će poslednje večeri Demofesta biti DJ Ian Green.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan, a dodatne informacije potražite na zvaničnom sajtu Demofesta.

Spisak takmičarskih bendova:

1. Achromatic Attic
2. Akoben Electric
3. Auf Wiedersehen
4. Bas i Stega
5. Big strip Gorilla
6. Buco i Kalašnjikovi
7. Dok 7
8. Fantodrom
9. Fishy Fish
10. Fraktura mozga
11. Hadžiprodane duše
12. Hangin’ Village
13. Haos
14. Jack Napes
15. Jah Balebaroshi
16. Ketz
17. Kontradikshn
18. Kvar
19. M.O.B.S
20. Mirko
21. Mort
22. Neću žvake oću kusur
23. Neke Face
24. Noisethrill
25. Pink Panker
26. Republika
27. Šine
28. Smoke shakers
29. Strava škola
30. The Branka
31. The Swimming pigs
32. Ti
33. Vault of pain
34. Za Dž

Komentari