Niški thrash metal sastav Marica posetio je enigmatični rudnik „Gabrovnica“ poznat i kao „preduzeće broj 3“ kod Kalne kako bi ekranizovao singl „Hypercube“, u saradnji sa Korrelo produkcijom.

„‘Gabrovnica’ kod malog naseljenog mesta Kalna (opština Knjaževac) je bio jedan od prvih rudnika urana u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj rudnik je započeo sa radom 1963. godine. Između 1964. i 1966., zaposleni u ovom rudniku eksploatisali su ukupno 900 kg UO2 i 400 kg metala uranijuma. Prva uzbuna ‘proključala’ je 1986. godine, kada su stručnjaci Instituta eksperimentisali sa olovnim hloridom iz Trepče. Pojavio se ‘sumnjiv’ dim iz postrojenja i – zavladala je panika.

marica2Postalo je još dramatičnije kada su u Gabrovnici, tada, počele da skapavaju pčele. Da li od ‘radioaktivnog dima’ ili od pčelinje zaraze, nerazjašnjeno je i kako je u krug napuštenog rudnika 1993. godine stiglo 11 buradi sa 300 kilograma ‘niskoradioaktivnog materijala’. Ukidanjem Savezne komisije za nuklearnu energiju, urušio se i ambiciozni savezni nuklearni program i trebalo je naći žrtvu za naslednika napuštenog rudnika. Tako je tajanstveni rudnik pod šifrovanim nazivom ‘Preduzeće broj 3’ ostao misterija do dan danas“, navodi se u saopštenju benda Marica.

„Hypercube“ je prvi video spot ovog sastava, koji najavljuje debi EP Subliminal, čiji je producent Vladimir Milosavljević (Loading, Aerosol Liberty).

Marica je projekat iz Niša koji je u junu pokrenuo Marko Jocić (Testator) sa grupom ljudi koji su ponosni na dobro i posvećeni da promene loše stvari, počevši od sebe.

(SMP)

Komentari