Bendovi Evolucija, Mogila Deathcult, Pannox, Niflungar, A Somber Funeral, Nula, Aberdar, Smokecastle, Fifth Piece, Life of a Mess i Refusing to Fade, predstavili su ovih dana novi materijal.

Heavy/gothic metal sastav Evolucija izbacio je singl „The Earth is Full of Rats“ u kojem gostuje nekadašnji pevač Divljih Jagoda – Žanil Tataj Žak. Lyric video potpisuje Ingo Spörl. U narednom periodu ih očekuje objavljivanje novog studijskog albuma koji je miksan i masterizovan u švedskom Fascination Street Studios od strane Jensa Bogrena i Linusa Corneliussona, dok je producent albuma Marko Vučković (Alister). Na albumu su sarađivali sa nekim od najvećih imena srpske i regionalne rock scene. Što se tiče izdavača, u toku su pregovori za englesku i srpsku verziju albuma.

Požarevački old-school death metalci Mogila Deathcult objavili su demo River Rot koji je digitalno plasirao Vargheist Records (SAD). Na demo snimku se nalaze tri numere u trajanju od sedam minuta.

Novosadski prog/thrash metal trio Pannox objavio je i treću pesmu sa predstojećeg albuma The Night of Pan. Numera „Event Horizon“ donosi nešto sporiju, melodičniju i melanholičniju atmosferu, a kao najprimetniji uticaji mogu se izdvojiti Black Sabbath, Alice in Chains i Gojira. Bend je i dalje u potrazi za stalnim članom na mestu bubnjara, a zainteresovani se mogu direktno obratiti bendu na nekoj od zvaničnih stranica.

Novi demo ima i Niflungar, one-man black metal projekat iz Novog Sada. Na Nocturnal Hymns of The Moon nalaze se dve numere u trajanju od skoro 12 minuta. Kompletan demo snimljen je u studiju Voden u tom gradu.

A Somber Funeral, black metal duo iz Kajzerslauterna koji predvodi naš Aleksandar Jovičić (Silent Watcher Records) premijerno se predstavio sa numerom „Buried in Waves of Time“. U pitanju je atmosferični melodični black metal.

„Izdali smo singl koji je najava debi albuma koji se očekuje naredne godine. Inspiracija za tekst dolazi od Plave grobnice (Milutin Bojić) i generalno ceo album je napisan ispiracijom srpske poezije“, kaže za SMP Aleksandar.

Produkciju, miks i mastering potpisuje Thomas Schatz.

Sludge metal kvartet Nula (Beograd) predstavio je singl „Muad’Dib“ koji je zapravo „outtake“ sa snimanja albuma So zemlje. Pesma je zabeležena u studiju 3×2 (Pančevo) kod Stefana Gaćeše.

Aberdar, stoner metal trio iz Banjaluke nastavio je sa ekranizacijom numera sa aktuelnog prošlogodišnjeg albuma The Cult of the Naked Snail. Ovog puta na red su došli spotovi za „Swamp Demon“ i „The Coil of Joseph“.

Smokecastle je okultni stoner/doom/sludge metal bend iz Beograda koji je nastao sredinom 2022. godine. Nedavno su objavili EP Stardust na kojem se nalaze četiri numere u trajanju od skoro 30 minuta. Kompletan materijal možete poslušati ispod:

Na novosadskoj sceni debitovao je još jedan metal bend, a u pitanju je Fifth Piece. Stil koji sviraju opisuju kao kombinaciju metalcore i melodic metal zvuka. Snimljen je video spot za numeru „The Follower“ koji su sami snimali i editovali. Pesma je zabeležena u studiju Uptown Music, a miks i master potpisuje Anđelko Banić.

Instrumentalni metal bend Life of the Mess (Novi Sad) debitovao je sa šest kompozicija koje čine EP Betrayal. Bend trenutno priprema koncerte i novi materijal.

Mladi smederevski eksperimentalni death metal bend Refusing to Fade objavio je demo snimak Kyil Khor na kojem se nalazi intro + šest numera.

(SMP)

Komentari