Pitch Black Records, izdavačka kuća sa Kipra, objaviće 13. maja specijalno In Memoriam izdanje posvećeno lideru kultnog sastava Warlord, Williamu J Tsamisu (13.03.1961 – 13.05.2021). Projekat je nazvan “A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis”, i na njemu će se naći 16 bendova, među kojima je i lazarevački Claymorean.

„Pravi heroj heavy metal undergrounda i šire, nasleđe gitariste i kompozitora Williama J Tsamisa zauvek će biti duboko isprepleteno sa imenom Warlord. Formiran u saradnji sa izvanrednim bubnjarom Markom Zonderom, Warlord je uspeo da se uzdigne tokom eksplozije heavy metala nakon NWOBHM / US Heavy Metal pokreta ranih 1980-ih. Među glavnim faktorima koji su doprineli pozicioniranju Warlorda na američkoj metal sceni je karakteristično umeće komponovanja gitara i pesama Williama J Tsamisa. Kao nijedan drugi muzičar tog vremena, imao je sposobnost da spoji potresnu težinu sa melodičnim senzibilitetom u stvaranju kompozicija većih od života koje su, kada su uvučene u jezik i slike vezane za večnu bitku između dobra i zla, dostizale neuporediv intenzitet i veličinu“, navodi se u saopštenju izdavača.

Pored rada sa Warlordom, Tsamis je takođe kanalisao svoju kreativnost u manje poznate, ali podjednako moćne projekte Lordian Winds i Lordian Guard.

„Od posebne važnosti su dva Lordian Guard albuma koje je izdao sa svojom pokojnom suprugom Vidonne Sayre Riemenschneider na vokalu, koji uprkos produkcijskim nedostacima izgledaju kao neki od najjedinstvenijih i najbrutalnije iskrenih heavy metal ploča 1990-ih“, ističe se u saopštenju.

A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis

Iako Warlord nikada nije dostigao masovnu popularnost poput nekih drugih izvođača u to vreme, kontinuirani uticaj Tsamisovog lika i dela na heavy metal ne treba potcenjivati.

„Kao i svi veliki gitaristi-kompozitori, Tsamis je razvio sopstveni način originalnog izražavanja koji je veoma lako prepoznatljiv. Pridržavajući se evropske škole sviranja električne gitare sa klasičnim uticajem, uspeo je da kombinuje iskonsku snagu heavy metala sa dubokim osećajem veličanstvene melanholije“, navodi izdavač.

Album A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis biće objavljen 13. maja 2022. godine, na prvu godišnjicu od njegove smrti. Među 16 bendova koji su uzeli učešće, našli su se kako veterani HM žanra, tako i pojedina vodeća imena današnje NWOTHM scene: Eternal Champion, Sumerlands, Twisted Tower Dire, Solitary Sabred, Mirror… te naš Claymorean, koji će se predstaviti sa svojom verzijom numere „70.000 Sorrows“.

Nema sumnje, ovo izdanje će naići na odobrenje kako Tsamisovih poštovalaca, tako i fanova underground heavy metal scene generalno gledano.

Za više informacija, kao i preorder opcije, posetite sajt izdavačke kuće, a ispod je i teaser kojim se najavljuje ovo jedinstveno izdanje.

A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis spisak pesama:

1. MIRROR – Aliens
2. SUMERLANDS – Lost and Lonely Days
3. STRAY GODS – War in Heaven
4. TWISTED TOWER DIRE – Mrs. Victoria
5. CLAYMOREAN – 70,000 Sorrows
6. ETERNAL CHAMPION – Stygian Passage
7. ARRAYAN PATH (feat. Paolo Viani) – The Rainbow
8. FORSAKEN – Lucifer’s Hammer
9. FIREWÖLFE – Battle of the Living Dead
10. STEEL SHOCK – Child of the Damned
11. SOLITARY SABRED – Black Mass
12. WOTAN – Winds of Thor
13. REFLECTION – Winter Tears
14. GALAXY – Penny for a Poor Man
15. COMET RIDER – Soliloquy
16. SOCRATES LEPTOS – A Crack in the Sky (Outro)

(SMP)

Komentari