Uporedo sa glasanjem za SMP album godine 2019. od strane posetilaca SMP-a, redakcija je takođe obavila interno glasanje i za najbolji u prethodnoj godini izabrala – ne jedan, nego dva albuma!

Dok je nikšićki sastav Vizant osvojio najviše glasova u anketi u kojoj su se o albumu godine 2019 izjasnili naši čitaoci, SMP redakcija kao najbolje iz prethodne godine izabrala je – jednakim brojem glasova, albume Front to Back i Divlja vatra, beogradskih bendova Hetera, odnosno Svartgren!

Neočekivano i svakako neplanirano, veoma smo zadovoljni ovim simboličnim ishodom – istovremeno je odato priznanje bendu koji odavno ne postoji (ali čiji fenomenalan album je zvanično ugledao svetlost dana prethodne godine), kao i povratničkom izdanju BM sastava od kojeg se mnogo očekuje u narednom periodu.

Hetera je album Front to Back snimila pre više od deceniju, ali je materijal zvanično realizovan prethodne godine posredstvom naše online etikete SMP Music. Reč je, po oceni mnogih, o jednom od najboljih ostvarenja na srpskoj modern/metalcore sceni ikada.

Svartgren nas je sve iznenadio silovitim, i u svakom pogledu zaokruženim povratničkim albumom Divlja vatra. Black metal žaoka i dalje je veoma ubojita na domaćim prostorima, čemu najbolje svedoče aktuelna izdanja bendova The Stone, All My Sins, Nadsvest, Zloslut i drugih. Reč je o vrhunskim izdanjima, i veoma nam je drago da je upravo takav bio i album poprilično zaboravljenog benda Svartgren.

Hetera i Svartgren tako su podelili prvo mesto u izboru SMP redakcije za album godine 2019. Čestitamo i jednima i drugima.

Odmah iza, u stopu ih prati sastav Zloslut i album Sahar – kao što već pomenusmo, još jedan biser srpske BM scene, dok se na trećem mestu našlo prvo izdanje na engleskom jeziku sastava The Trigger – The Time of Miracles, koje je objavljeno za legendarni Massacre Records.

Rezultate kompletnog glasanja i pojedinačne ocene članova redakcije pogledajte u nastavku.

SMP Album godine 2019 - Svartgren i Hetera

(SMP)

Komentari