Bendovi Nevergreen, Nemesis, Pero Defformero, Steel Hornet, Moon, Futurephobia, Area 15, Fernando Colunga Ultimate Experience, Dagon i Spiral Castle, predstavili su ovih dana novi materijal.

Kultni vojvođanski gothic metal bend Nevergreen nedavno je proslavio 25 godina na sceni koju paralelno vode u Srbiji i Mađarskoj. Bend je, pored velikog slavljeničkog koncerta koji je održan u klubu Barba Negra u Budimpešti, ponovo snimio numeru „Sötét szív“ (Dark Heart), koja se originalno nalazi na debi albumu Game Over iz 1994. godine.

Sveženski melodic death metal bend Nemesis predstavio je spot za numeru „The War is On“. Spot je snimljen u produkciji emisije Hard Peak i reč je o naslovnoj pesmi sa njihovog istoimenog debi albuma koji će biti objavljen do kraja godine u izdanju Grom Records i Soul Peddler.

Novosadski horror folkeri Pero Defformero objavili su spot za novi singl „Bez tebe“, te najavili koncertne aktivnosti u novembru i decembru. U četvrtak 28.11. sastav će nastupiti u novosadskom klubu Gerilla, a 30.11. u klubu Capcana u Temišvaru (Rumunija). Tokom decembra, potvrđeni su nastupi u klubu Fest u Zemunu (08.02.), klubu Mladost u Subotici (21.12.), te klubu MixTape u Sofiji (Bugarska, 28.12.).

Kragujevački heavy/speed metal sastav Steel Hornet snimio je demo verziju pesme „Hornet of Steel“, koja je uvod u dugo iščekivani debi EP. Numera je nastala kad i sam bend, na leto 2014, godine, a kada je reč o EP-u, materijal će ostati veran old school heavy i speed metal tematici koju bend neguje od samih početaka.

Instrumentalni space-rock trio Moon objavio je treći spot sa aktuelnog albuma Maybe We’ll Come Back i to za kompoziciju „Discovery“. Spot je sniman sredinom godine u ambijentu Muzeja Šabačkih Jevreja i nosi posvetu na prvog čoveka u svemiru Jurija Aleksejeviča Gagarina. Realizaciju spota potpisuju Miki Stanković, Marko Maksimović i Marko Gavrilović.

Bend Futurephobia iz Prijedora nedavno je predstavio singl „Time Can’t Stand Still“, a kako ističu članovi ovog sastava, tematika pesme se odnosi na vreme koje proganja čoveka. Ova pesma je drugi singl sa nadolazećeg EP-a. Za produkciju singla, kao i celog EP-a, bio je zadužen producent, Dragan „Draba“ Gnjatović, a omot je radio Emir Vejzović (Heavy Rain Design).

Još jedno novo ime na sceni je novosadski sastav Area 15, koji se ovih dana oglasio debi singlom „A Damn Wreckage“. Bend čine bivši Senshi članovi Srđan Toljagić i Sabolč Sečei, kao i Dejan Ilić (Highway), Andy Stevens i Darko Radovac (Fyn, Hollow My Eyes). Singlom najavljuju konceptualni debi EP na kojem će biti pet numera. Za video spot bio je zadužen Boris Kočiš.

Požarevački death ‘n’ roll bend Fernando Colunga Ultimate Experience (FCUE) objavio je novi singl „La Usurpadora“. Pesma predstavlja svojevrsno eksperimentisanje sa death ‘n’ roll zvukom. Za muziku, aranžmane i produkciju zaduženi su Stefan Milenković i Marko Živković, a za tekst, pevač benda Antonio Jovanović. Snimanje svih instrumenata i vokala obavljeno je u studiju Inferno u Požarevcu. Miks i mastering su delo Aleksandra Krculja (CounterIgnition) i odrađeni su u kovinskom studiju Maverick.

Mladi novosadski eksperimentalni thrash metalci Dagon ekranizovali su istoimenu numeru sa nadolazećeg albuma Dagon Rising. Pesma je zabeležena u studiju Piknik, dok su za rad na spotu bili zaduženi Marko Gigić, Tamara Kostrešević i Relja Škrbić.

Spiral Castle je nova super grupa, u čijim redovima se, pored stranih imena iz afirmisanih bendova, nalazi i naš Vladimir Garčević (Claymorean) na poziciji gitariste.

Pored Vladimira, u bendu su i pevač Matt DeVries (Sorrow’s Grave), gitaristi David Boyd (Twisted Tower Dire) i Cederick Forsberg (Rocka Rollas, Blazon Stone), basista Jim Hunter (October 31, While Heaven Wept, Twisted Tower Dire) i bubnjar Nolan Weber (Vanlade, Garoted, Verräter). Već po imenima bendova da se naslutiti koji žanr će ekipa da svira, a reč je o, naravno, tradicionalnom heavy metalu.

Muziku i tekst potpisuje Vladimir, a bas linije doterao je Jim Hunter. Miks i mastering obavio je Boris Šurlan, dok je za snimanje vokala i bubnjeva bio zadužen Benjamin Axel Harvey. Pomenimo još i fenomenalan artwork i logo benda, koji je realizovala Tanya DeVries.

Kakvi su dalji planovi benda, ostaje da se vidi.

Na kraju, podsetićemo ovom prilikom i na već predstavljene singlove novosadskog post metal benda Lednik, te beogradskog tech-thrash metal sastava Quasarborn koji je obradio Eyesburn i najavio Tribute to Eyesburn kompilaciju.

(SMP)

Komentari