Beogradski atmospheric/sludge sastav Consecration kompletirao je ovih dana snimanje šestog studijskog albuma Plava laguna.

Snimanje je obavljeno u studiju Wave kod Igora Lončara, koji će biti i zadužen za miks sa pevačem i gitaristom benda Danilom Nikodinovskim, dok će mastering ponovo uraditi James Plotkin u SAD.

– Snimali smo u etapama, tri puta po dve pesme. “Tvin Piks” i “Karkosu” je publika već mogla da čuje, snimili smo ih u junu 2016. i objavili u septembru iste godine preko YouTubea. U septembru i oktobru prošle godine smo snimili “Vizitu” i “Kabriolet”, a ove godine u maju i junu “Plavu lagunu” i “Rafineriju” – priča nam Danilo i dodaje da je album različit od prethodnika.

– Ne znam koliko, ali ima nekih sličnosti i razlika. Ima malo više 80’s uticaja pomešanih sa 90-ima… Ima nekih specifičnih zvukova telekastera i stratokastera u clean gitarama, a distorzije i rifovi su standardno lespolovski… Sve pesme su u H štimu, osim jedne koja je u otvorenom D… I neka sola su odsvirana u E štimu, iako su pesme u H, jer nam je tako zvučalo bolje – kaže Danilo.

“Kabriolet” i “Plava laguna”, dodaje, imaju “taj neki uplifting letnji morski fazon u smislu dinamike i raspoloženja”, dok je “Rafinerija” numera na kojoj je sastav počeo da radi još 2008. godine, ali je nikad nisu završili. Reč je, kako kaže naš sagovornik, o “mamutskoj mračnoj pesmi od 11-12 minuta” koja zatvara album i koja je možda najmoćnija Consecration stvar do sada.

– Ima duboku atmosferu koja vozi u trans, seče je karpenterovski brejk (The Thing recimo) i onda je završava monstruozan metalski rif u nekom Opeth-Deftones-Meshuggah fazonu. Ostale pesme su nešto kraće forme, četiri do pet minuta recimo. I dalje je to Consecration, samo što je suština sabijena u manju minutažu, tako da sve ono što bi inače bilo u 7-8, sada se desi u 4-5 minuta. Osim “Rafinerije”, ona je ta epska stvar koja je morala da ostane takva kakva je – priča nam Danilo.

Plava laguna je šesti album Consecrationa, a u ovom trenutku još uvek nije poznat tačan datum izlaska. Kako kažu iz benda, plan je da album bude objavljen u avgustu ili septembru preko servisa BandCamp, dok će vinilna verzija stići nešto kasnije.

(SMP)