Pored ranije najavljenih Peter and the Test Tube Babies, Arcturus, Entombed A.D, Total Chaos, Booze & Glory, Whitechapel, Soilwork, Das Ich i drugih, jakoj postavi Explosive bine ovogodišnjeg EXIT festa pridružiće se niz domaćih, regionalnih i svetskih imena, među kojima su Spermbirds, Atomski rat, Frozen Moonlight, Lower Parts Of Human Sludge, ROIR, Satori Junk, Senshi i Smut!

Prvog dana festivala, pored britanskih punkera i headlinera Peter and the Test Tube Babies, na scenu dolazi i hardcore punk bend iz Šida, Atomski Rat, čiju muziku prožima hladnoratovska tematika. Njihovi nastupi su čista kombinacija hardcore punka, thrash i noise metala, bez mesta za ravnodušnost.

Već idućeg dana, u petak 5. jula, pored velikana norveške muzičke scene Arcturus i vodećeg svetskog deathcore imena Whitechapel, nastupiće i doom metal sastav poreklom iz Italije, Satori Junk. Tvrd zvuk, glasni rifovi, klasičan uticaj iz sedamdesetih i tekstovi pesama koji crpe inspiraciju iz snova, noćnih mora i horor scena je ono što opisuje ovaj bend, čija je ideja da zarobe slušaoca u iskrivljenoj dimenziji na putu ka psihodeliji.


Jednodnevne EXIT ulaznice od petka u prodaji

Jedinstvenu priliku da nabave pojedinačne ulaznice za drugi, treći i četvrti dan EXIT festivala najbrži fanovi EXIT festivala imaće u petak, 17. maja, od 12 časova. Organizatori su naglasili da je broj ulaznica po poklon cenama sa 40% uštede od 2.390 dinara veoma ograničen i biće dostupan od podneva na centralnoj blagajni Gigstixa u tržnom centru Pariski magazin u Novom Sadu i na sajtu Exitfest.org, a na ostalim prodajnim mestima iz Gigs Tix mreže biće dostupan od 13h. Cena ulaznica za prvi festivalski dan, 4. jul, kada nastupaju The Cure je 2.990 dinara za parter i 4.990 dinara za FAN PIT, dok je cena GOLD VIP dnevnih ulaznica za 4. jul 12.000 dinara.

Podsetimo i da je u toku popularna „4+1“ akcija, u kojoj društvo koje zajedno kupi četiri ulaznice za EXIT festival, petu dobija na poklon, a trajaće dok se ne rasproda vrlo ograničen broj ulaznica za ovu akciju. Četvorodnevne EXIT ulaznice trenutno su 6.990 dinara, što je 45% uštede u odnosu na finalnu cenu. Ulaznice za EXIT mogu se nabaviti preko zvanične stranice Exitfest.org i putem prodajne mreže Gigs Tix. Na sajtu zvanične turističke agencije Exittrip.org, dostupni su i turistički paketi koji pored ulaznica, sadrže i razne opcije za smeštaj i prevoz.


U subotu 6. jula, zvezde večeri biće kalifornijski hardcore punkeri Total Chaos i crossover banda Siberian Meat Grinder, a headlinersku podršku pružiće im jedan od najboljih i najuticajnijih evropskih hardcore punk bendova, Spermbirds. Nemački muzičari izgradili su svoje ime svirajući brojne koncerte širom kontinenta u drugoj polovini osamdesetih i početkom devedesetih godina, na našem prostoru nastupili su već dva puta, a kako kažu “poziv iz Srbije se ne odbija”. Njima će se pridružiti i metalcore sastav iz Makedonije, SMUT, karakteristični po svojim živim nastupima, na kojima isporučuju vrhunski performans i eksplozivni zvuk uz snažne gitare i brz ritam. Sa pet studijskih albuma iza sebe i rasprodatim velikim koncertnim arenama, imali su tu čast da dele scenu sa hardcore ikonama Madball, prošlogodišnjim headlinerima EXIT festivala.

Posle višegodišnje pauze i u novoj postavi publici će se predstaviti i Reflections of Internal Rain, skraćeno ROIR, novosadski hardcore punk bend sa brojnim turnejama i koncertima širom Evrope.

Za eksplozivnu završnicu, pored giganata švedske death metal scene Entombed A.D. i Soilwork, pobrinuće se novosadski melodični death/metalcore sastav Frozen Moonlight, čiji je album Dat Victoria Vires iz 2014. godine proglašen za najbolje srpsko metal izdanje. Ovi momci, koji su glavni “krivci” za osvežavajuću dozu modernog zvuka u melodic death metal krugovima srpske underground scene, iza sebe imaju jedno studijsko izdanje, nekoliko singlova i novi album u izradi.

Zvuk brutal death metala sa grindcore primesama donosi Lower Parts of Human Sludge, bend koji je nastao kao projekat članova sastava Korowai Kuru iz Sombora i koji predstavlja jedinstvenu kombinaciju na domaćoj sceni i ime o kojem se sve više priča.

Još jedna zanimljiva pojava na domaćoj metal sceni jeste novosadski ragga metal bend Senshi, koji je za relativno kratko vreme uspeo da napravi proboj na sceni i da nakon samo godinu dana postojanja dobije priliku da ode na turneju po Japanu, kao i da izda album prvenac za japansku izdavačku kuću.

Explosive stage

(SMP)

Komentari