Treća Velika seoba Srpskog Metal Portala je završena! Okrečili smo kuću, prozračili, ispremeštali nameštaj, kupili novi, pobacali gomilu starih stvari iz ormara, i spremni smo za nove pobede…

Vi se, dakle, nalazite na redizajniranom SMP-u. Ovoliko radikalnu promenu u izgledu i funkcionalnosti sajta u proteklih deset i kusur godina izveli smo samo dva puta (odnosno tri, ako ćemo u istorijat upisati i sajt BL-Metal.org iz kojeg je SMP nastao), a ni ovoga puta operacija nije bila ništa manje bolna. S obzirom da smo promenili kompletnu platformu koja pokreće portal, sadržaj smo uglavnom morali ručno (što bi se reklo – crnački, tekst po tekst) da prebacujemo, i taj posao još uvek nije završen, stoga nam nemojte zameriti što deo sadržaja, pre svega vesti, iz protekle decenije još uvek nije tu.

Iako je ostalo još dosta zatezanja i doterivanja sitnica u samom izgledu i funkcionalnosti portala, odlučili smo da pokrenemo novu verziju iz prostog razloga da ne obavljamo dupli posao, i novi materijal postavljamo i na prethodnu, i na ovu verziju sajta. Kako bilo, sve će to da bude rešeno u narednom periodu.

Primetićete i da su pojedine rubrike izmenjene, dok su neke druge spojene zarad preglednosti (poput recenzija, a rubrika Scena sa bendovskim profilima je izbačena, odnosno držaćemo se samo velike Arhive srpskih metal bendova i osvežavati istu).

smp-evolucija350Zašto nova verzija portala? Pre svega, daleko od toga da je nešto preterano nedostajalo prethodnoj, ali jeste jedan ključan segment – naime, svedoci smo rapidnog razvoja i napretka u sferama mobilnih (tele)komunikacija (tableti, smartfoni, polako ali sigurno preuzimaju primat u odnosu na klasične desktop kompjutere), te nužne potrebe da se informacija blagovremeno i u prihvatljivom obliku (sa dizajnerske strane) dostavi ljudima koji surfaju internetom koristeći tablet ili smartfon. Novi portal u potpunosti je „responzivan“, odnosno sadržaj će na svim uređajima (desktop računari, laptopi i tableti svih dimenzija, te mobilni telefoni) biti prikazivan u svom optimizovanom izgledu, te nećete morati da bilo šta pomerate levo-desno, smanjujete ili povećavate, prilikom svakog novog otvaranja stranice ili teksta (a tu je i poseban meni kada nas posetite sa mobilnih uređaja)…

To bi, pored očiglednog vizuelnog faktora (malo smo usporili sa crnom bojom, i možda donekle izgubili na klasičnoj metal prepoznatljivosti, ali raznovrsnost je uvek dobra, dok je sadržaj ono što se ceni, zar ne?), bio glavni motiv da modernizujemo celu priču i prilagodimo portal aktuelnim tokovima, kada je reč o dizajniranju sajtova u 2014. godini.

Nadamo se da će novi izgled SMP-a da vam se svidi onoliko koliko nama, i da ćemo nastaviti da se družimo i u narednoj deceniji.

Ako imate bilo kakve predloge ili sugestije, ostavite ih u komentaru ispod.

Ekipa SMP-a.

Komentari