Jedan od EXIT-ovih pet festivala, temišvarski Revolution, biće održan i ove godine od 31. maja do 2. juna u rumunskom Temišvaru. Kao i svake godine, organizatori dovode aktuelna svetska imena, ali su posvećeni i umetnosti, underground kulturi kao i manjim bendovima.

Naša omiljena Xtreme Music bina ovde godine će ugostiti i pregršt domaćih bendova kao što su Wolfram, Downstroy, Nemesis, Bombarder, Armageddon, Trash Union, Hill, Dishumanity i drugi.

Headliner pomenute bine biće čuveni Mortiis koji će tom prilikom izvesti reinterpretaciju legendarnog albuma  Ånden som Gjorde Opprør, 24 godine nakon njegovog izdavanja.

Håvard Ellefsen, osnivač i frontmen kojeg najčešće zovu samo Mortiis, poznat je kao bivši basista kultne black metal grupe Emperor, nakon čega je krenuo u solo projekte mnogo mračnije, ambijentalnije orijentacije, sa više elektronike. Neguje specifičan, pomalo bizaran izgled na bini, pa su svojevremeno kružile glasine kako se trajno preobratio u goblina, navode organizatori.

Svi njegovi albumi do 1999. godine su komponovani na sintisajzeru, a svoj zvuk je nazvao dark dungeon music. Mortiisov album, The Grudge, norveška vlada je proglasila kulturnom baštinom i tražila da se ovaj album nađe u svakoj biblioteci i knjižari.

Trodnevna festivalska ulaznica za ovaj festival koji je udaljen samo 150 km od Novog Sada i Beograda, dostupna je po ceni od 4500, dok je cena sa kampom dostupna za 4990 dinara na svim Gigstix prodajnim mestima i sajtu www.gigstix.com.

(SMP)

Komentari