Subotički gothic metal veterani Nevergreen snimili su jedanaesti studijski album pod nazivom Monarchia. Materijal je trenutno u fazi miksanja i sadrži deset autorskih pesama i jednu obradu poznate pop numere iz 90-ih.

Album bi prema najavama trebao da se pojavi u decembru, ali tačan datum izdavanja još uvek nije poznat. Izdavač je, kao i do sada u slučaju ovog benda, Hammer Records iz Mađarske.

Pevač i basista benda, Slobodan Bob Macura, kaže da će Monarchia izaći na mađarskom jeziku, a da još uvek razmišljaju da li će spremiti pesme i na engleskom, kako je i bilo uobičajeno na dosadašnjim izdanjima. U pripremi je i bonus DVD koji sadrži petnaestak pesama sa koncerta u Budimpešti u klubu Barba Negra, gde su do sada mnogo puta svirali i imali odličan koncert sa portugalskim Moonspellom.

– Svaki naš album je pomalo drugačiji, a opet prepoznatljiv. I ovog puta imamo eklektičan dijapazon, od gothic/doom/sympho monumentalinjih pesama, do brzih koljaža… Nikad nismo pravili pesme namenski. Uvek nas nose osećaji i trenutno raspoloženje u komponovanju. Izgleda da je to do sada bio dobar recept. Bend sledeće godine puni 23 godine postojanja i na nedavnim festivalima sam se i sam iznenadio kad nas je voditelj najavio kao „legendarnu“ grupu. A „legendarno“ je uvek pomalo i staro. Bilo mi je čudno, još uvek se osećam kao da mi je 20 godina – priča nam Macura.

Na pitanje šta im daje snagu da istraju toliko godina, Bob je istakao da je za muzičara neophodno da ostane dete u duši.

– Kad prestane da bude dete i da se igra, tu se i završava karijera. Zbog toga je potrebna dovoljna doza infantilnosti i želja za stalnom igrom koja nas gura u nove poduhvate, i daje snagu da se izborimo sa svim sranjima koja pored velike sreće i zadovoljstva, bavljenje ovim poslom nosi sa sobom. Pored toga, potreban je i „feedback“ koji dobijamo od strane publike. Dosadašnji uspeh i stalna zainteresovanost publike za nas, rezultirala je time da smo još uvek aktivni. To je zapravo i presudna stvar. Ako praviš pesme koje se publici sviđaju, možeš opstati duže vreme. Izgleda da smo do sada uspevali u tome – kaže naš sagovornik.

Nevergreen - Monarchia

Za početak sledeće godine Nevergreen ima zakazan veliki koncert u Budimpešti, zajedno sa grupom Omen, kao i mini turneju po Rumuniji. U martu počinje organizovanje letnjih festivala na kojima redovno nastupaju.

(SMP)

Komentari