Banjalučki Jelen Pub DTA biće poprište brojnih metal „bitaka“ u oktobru, novembru i decembru. Naime, poprilično neočekivano, u najveći grad Srpske tokom jeseni stiže nekoliko bendova sa svih strana sveta – od Argentine, SAD i Rumunije, pa do komšijskih republika!

Raspored potvrđenih koncerata izgleda ovako:

17.10. Crimena (Rumunija, groove metal) – FB event
19.10. Vorgrum (Argentina, pagan metal) + Pakao (Banjaluka, raw black metal) – FB event
29.10. E.N.D. (Hrvatska, groove thrash metal) + Cornix (Banjaluka, thrash metal) – FB event
13.11. Brute Forcz (SAD, heavy metal) – FB event
01.12. Dreamsphere (Slovenija, modern metal) – FB event
02.12. Patrias (Smederevo, heavy metal) – FB event

Ono što je zanimljivo je da prema trenutnim informacijama, ulaz na sve ove koncerte trebao bi da bude besplatan. Interesantno je pomenuti i to da se na prostoru današnjeg Jelen Puba DTA tokom devedesetih nalazila kultna lokalna metal kafana pod nazivom Knez, zbog čega će nešto starijoj ekipi banjalučkih metalaca srce sigurno da zaigra od sreće nakon aktuelnih dešavanja.

SMP je kontaktirao organizatore kako bismo saznali više detalja o svim ovim koncertima.

– Sama ideja se rađala nekako spontano, u stvari, od povremenih svirki koje sam odrađivao vremenom su se stvorili uslovi da se priča omasovi i da se banjalučkoj publici predstavi što veći broj bendova iz regiona i iz celog sveta. U prvom redu najvažnije je to da je Jelen Pub DTA prepoznao da se radi o nečemu potpuno drugačijem, jer većinom su ljudi prezasićeni tezga bendovima koji nastupaju po banjalučkim kafićima i klubovima i neretko imaju gotovo identične repertoare, mahom usmerene ka ex-YU pop-rock sceni osamdesetih – kaže za SMP jedan od organizatora Nebojša Raljić, i dodaje da je jedan od osnovnih motiva za pokretanje većeg broja svirki, koje će se dešavati u kontinuitetu do kraja godine, „da se spasi što se spasiti da kad je u pitanju lokalna scena koja je poprilično zamrla ili gotovo nestala“.

– A sada je tu Jelen Pub DTA koji širom otvara vrata i lokalnim bendovima koji će moći da predstave svoju muziku lokalnoj publici – priča naš sagovornik, koji je iskoristio priliku da pozove sve autorske bendove zainteresovane da sviraju u pomenutom pubu, da mu se jave.

Prema njegovim rečima, bendovi su kontaktirani preko drugih bendova ili saradnika koji rade booking u regionu, ili su svirke ugovorene direktno sa bendom.

– Dogovaramo se, uklapamo i obično priču završavamo na obostrano zadovoljstvo. Izdvojio bih neke od saradnika, a to su u prvom redu Zlaja (Sound by Zlays) i Vladimir (War-Head). Što se tiče posete, očekujemo nekakav uobičajeni broj koji varira od 50 do 100 ljudi, s tendencijom da pub vremenom postane kultno okupljalište underground scene i underground publike. Ono što je najviše potrebno je podrška – kaže Raljić.

Takmičenje bendova za nastup u Rumuniji

Ako se stvari budu odvijale onako kako je zamišljeno, naš sagovornik otkriva da će u prvoj polovini 2017. godine biti organizovano i takmičenje bendova pod nazivom Ostring.

– To bi bilo svojevrsno takmičenje između gradova, odnosno četiri grada, Tuzla, Banja Luka, Mostar i Sarajevo. Nakon takmičenja po gradovima, pobednici bi ogledali snage u Sarajevu, a najbolji od najboljih nastupiće na glavnoj bini festivala u Rumuniji, rame uz rame sa velikanima metal scene. Ostring se može smatrati jednom velikom „metal arenom“, a cilj svega toga je da se predstavi identitet za istočno-evropski rock i metal povezujući mnoge države, stimulisanjem umetnickih veština i takmičarskog duha koji je specifičan za muzičku industriju. Sound by Zlays booking and promotions je kupio licencu za BiH i zajedničkim snagama ćemo realizovati ovaj projekat 2017. godine – naglasio je Raljić.

SMP će, naravno, ispratiti sve ove aktivnosti u predstojećem periodu, a ovom prilikom, pozvali bismo Banjalučane i sve one koji su u prilici da dođu u grad na Vrbasu i podrže ova dešavanja.

(SMP)

Komentari