Završeno je prvo veče banjalučkog Demofesta, u okviru kojeg je nastupilo 17 takmičarskih bendova, te revijalni sastavi S.K.A., Hladno Pivo i Dub Pistols. U finale najvećeg regionalnog festivala demo bendova plasiralo se šest sastava, i to: Letarg (Koprivnica), Seine (Zagreb), EoT (Karlovac), Kdžo (Banjaluka), East Time (Foča/Sarajevo) i Degeneza (Beograd).

Tvrđava Kastel bila je poprilično ispunjena već sa početkom takmičarskog dela festivala, što je bio lep prizor i naše srce uvek ispuni radošću, imajući u vidu kako su događaji poput Demofesta poprilična retkost u najvećem gradu Srpske. Ideja sa naplaćivanjem ulaza posle 21:30 urodila je plodom te su demo bendovi bili u prilici da nastupe pred znatno većim brojem publike nego što su to, verujemo, i sami očekivali.

Atmosfera standardno pozitivna, a organizacija i ove godine je očekivano besprekorna.

Kada je reč o prvom delu takmičarskih bendova koje smo sinoć bili u prilici da vidimo, i ove godine bili su zastupljeni razni žanrovi, dok je našem uhu najviše godila svirka karlovačkog sastava EoT. Zvuk je bio poprilično dobar, sa tek neznatnim zamerkama u domenu glasnoće vokala kod pojedinih bendova, koji se baš i nisu čuli kako bi trebalo.

Šankovi su radili punom parom, Nektar je tekao u potocima, a miris roštilja i pastirskih uštipaka upotpunio je celu priču.

Publika je u ostatku večeri uživala uz britanski sastav Dub Pistols, a atmosfera je, očekivano, kulminirala tokom nastupa hrvatskih punk rockera Hladno Pivo.

Drugi dan Demofesta donosi zanimljiv dnevni program, u okviru kojeg valja istaći Multimedijalnu radionicu na temu „Gde svirati u regionu?“ (14 časova, Dom omladine) te projekciju dokumentarnog filma o legendarnom srpskom punk rock sastavu Partibrejkers – „Sloboda ili ništa“ (17 časova, Dom omladine).

Na tvrđavi Kastel večeras će da nastupi drugi deo takmičarskih bendova, revijalci Kolja i Grobovlasnici, sastav Rezerve, te kultni goth rockeri The Sisters of Mercy, čijem se nastupu naročito radujemo.

Za one kojima se ne ide kući, organizovan je i Afterparty uz Digital Seekers.

(SMP / Nebojša Lakić)

 

Komentari