U produkciji UG Forum Artisticum i Kreativnog studija Artija, te u režiji Velimira Stojanovića, snimljen je kratki dokumentarni film o legendarnom niškom bendu Stentor, koji je bio aktivan devedesetih godina.

Stentor je film o niškoj thrash/speed metal grupi i njenim članovima, aktivnoj u periodu od 1988-1997. godine, kao jednoj od najuspešnijih na ex-YU prostoru u ovom podžanru metal muzike.

„Izjave trojice nekadašnjih članova duhovito i koncizno oslikavaju kulturne, ali i šire društvene prilike u Nišu i Srbiji, s kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Svojom generacijskom pričom, nekadašnji članovi ovog benda slikaju verno duh grada Niša, kako je on izgledao krajem dvadesetog veka, danas sačuvanog samo u sećanju njihovih savremenika. Kao svojevrstan fenomen, priča prati i evoluciju Stentora, koja se poklapa sa evolucijom thrash metala na svetskoj sceni, kao i pojavu hardcorea, do tada nepoznatog rock publici na ovim prostorima“, stoji u opisu videa.

Podsetimo, Stentor je za vreme svog postojanja snimio demo-singl „Smell of Death“ (1993), kao i album Too Blind to Feel (SilverCross Records, 1996.).

Kompletan dokumentarac možete pogledati ispod:

(SMP)

Komentari