Miroslav Ðurčik jedan je od malobrojnih domaćih underground fanatika. Za sopstvenu nezavisnu etiketu Grim Reaper Records objavljuje albume, demose, kompilacije – što na diskovima, što na kasetama. Takođe, okušao se i u muzici sa nekoliko projekata – Eris, Final Holocaust i Rotten Rectum.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Moram priznati da sam veliki fan domaće muzičke scene, mnogo toga sam preslušao, ali se nekako najviše vezujem za demo ili prva izdanja bendova. Mogao bih ovde navesti mnoge: Bloodbath, Rapid Force, Demoniac, Heller, Amon Din, Kramp, Sacramental Blood, Daggerspawn, Nadimač, Annathema, Stone to Flesh, Karakondžula, Kolac, Dead Ideas, Pergament, Black Orchid, Acroholia, Bethor, URGH!, Analni Karakter… Pošto je ovo TOP3, za mene je ovo preteško pitanje, ali hajde da krenem… Ova izdanja i bendovi me vezuju za tinejdž fazu života, ali slušam ih i dalje vrlo rado…

Averna – My Visions (Samoizdanje, 1998.)

Ovaj demo je izašao 1998. godine, tada sam se nekako i dokopao njihovog izdanja na kaseti i vrlo mi se  svideo demo na prvo slušanje. U pitanju je death metal sa uplivima doom metala i zajedno sa nekim progresivnim delovima. Jednostavno su mi odskakali od mnoštva bendova sa scene, a sam demo me vezuje za neki period života pa mi je ostao u dobrom sećanju i rado se nađe kaseta u deku na preslušavanju.

Scaffold – The Other Side of Reality (Samoizdanje, 1994./Taurunum/Grim Reaper, 2015.)

Bend Scaffold sam pratio od samih početaka. Ovo je takođe izdanje koje me vezuje za jedan raniji period života. Scaffold je među prvim death metal bendovima na našim prostorima koje sam slušao sa pojednakim žarom kao i Bloodbath, a i mnoge druge. Jednostavno, počeli su silovito i održali se sve ove godine… Bila mi je čast i da odradim njihovo reizdanje koje vrtim godinama unazad. Ovo su death metal veterani koji mogu da pariraju i svetskim bendovima!

Svarog – Smor (Gong, 1995.)

Bend Svarog i ovaj album su jednostavno ispred svog vremena… Na prvo slušanje Smora, zapitao sam se da li je ovaj bend odavde ili iz neke druge, inostrane zemlje? Nažalost, ovo im je jedino izdanje koje su snimili. Mislim da ljudi tada nisu bili spremni za njihov zvuk, pošto se radi o našem (verovatno) prvom doom/sludge metalu. Unikatan demo!

Komentari