Jadranka Balaš je istaknuta figura srpskog rock i metal novinarstva, veliki entuzijasta neiscrpne energije. Svojim radom u Nocturne magazinu daje izuzetno veliki doprinos održanju i razvoju srpske scene.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Block Out – San koji srećan sanjaš sam (Metropolis, 1998)

Možda nisu dovoljno metal, a možda su i više metal nego što to mnogi misle, u svakom slučaju ne mogu da povedem bilo kakvu priču o domaćoj sceni, a da se ovaj bend ne nađe u njoj kao jedan od najrelevantnijih, po mom skromnom mišljenju. Kada je San koji srećan sanjaš sam izašao, imala sam čak 10 godina i ne mogu da vam kažem koliko je njegov izlazak bio značajan u to vreme, ali činjenica da ga skoro dvadeset godina kasnije slušam, ide u prilog tome što ga smatraju jednim od najboljih srpskih albuma ikada. Apsolutno remek-delo, muzika i pre svega poezija na najvišem nivou.

Bloodbath – Toxic Death (Explosive, 1990)

Jedan od prvih metal bendova i verovatno jedan od prvih pravih metal albuma koji su se pojavili u Srbiji u vreme kada su njom vladali rokeri i pevale se bljutave balade za široke narodne mase. Bend nije izmislio toplu vodu  ali je ipak ponudio jedan od najžešćih i najsirovijih death/thrash metal izdanja koji su se tada mogli čuti u metal krugovima u regionu. Mali korak za čovečanstvo, veliki za underground.

David Maxim Micić – Bilo 3.0 (Samoizdanje, 2013)

Kakav bih ja progoš bila kad ne bih ubacila i malo proga ovde?! No, David nije na ovoj listi samo zato što pravi muziku koja meni leži. Kao jedan od najtalentovanijih i najperspektivnijih predstavnika mladih muzičara koji se bave modernim metal zvukom (da ga tako nazovem) sa naših prostora, David je uspeo da svojom muzikom pregazi granice naše male zemlje i postane pravi ambasador iste u svetu. Izbor je pao na Bilo 3.0 samo zato što sam ga najviše vrtela, što ne znači da ostala izdanja nisu podjednako dobra. Ipak, mislim da Davidovo vreme tek dolazi, da svoj najbolji album tek treba da izda i da ga nas od njega u budućnosti tek očekuju velike stvari.

Komentari