Mladenovački black metal veteran Mikica Marić, poznatiji kao Bethor, unikatna je pojava na srpskoj, a što ne reći – i svetskoj extreme metal sceni. U Bethor diskografiji nalazi se veći broj demo snimaka (prvi demo Ablaze in the Mladenovac Sky, uz Amitru i Jevanjdjelje Po Mikici, objavljen je sada već daleke 2001. godine) različitog, često i upitnog kvaliteta, te nekoliko studijskih izdanja u CD i kasetnim formatima, objavljenih kako u Srbiji (Rock Express Records), tako i u inostranstvu (Pesttod Records). Bethor je u prošlosti većim delom funkcionisao kao beskompromisni one man projekat, dok je u par navrata kompletirana postava, koja je obuhvatala poznatija imena sa domaće ekstremne metal scene (Vermis – All My Sins, Uroš – Acroholia…), te je sastav realizovao i nekoliko koncerata. Bethor je nadaleko poznat i po svojoj ljubavi prema švedskom metal sastavu Bathory, te je 2007. godine objavio i tribute izdanje ovom bendu. Ta tradicija nastavljena je i u 2016. godini, kada je objavljen singl/obrada Bathory klasika „A Fine Day To Die“ na srpskom jeziku, kao najava za novi, povratnički album, koji je uveliko u pripremi. Mikica je pre rada sa Bethorom, bio član i raznih manje ili više poznatih lokalnih UG grind/death metal sastava, među kojima su Nožem na Tenk, Assassination, Leponnex, Grimorium Verum, Satan Sakić, Two Bad Miloš Dead i drugi.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Heller – Heller (Ghost House, 1989.)

Prva srpska speed metal ploča, uvek se rado setim tog klinačkog perioda kada se po hiljadu puta vrtela Krvava osveta, gašenje svetla, paljenje sveća… Pioniri srpskog speed metala. I sada, nakon 27 godina, ta ploča i dalje ima težinu. Jednostavno, šta reći za careve iz Srbije –  Helllllerrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!

Annathema – Annathema (Panonija Koncert, 1989.)

Isto kao i Heller, ali samo na engleskom jeziku. Dokazali su da i Srbija ima bend koji stoji rame uz rame sa evropskim speed/thrash metal bendovima!

Acroholia 1992-2003. / URGH! – 9194 (Silver Cross, 1994.)

Na trećem mestu nisam mogao da se opredelim između ova dva benda. Bendovi koji su postavili temelje grindcore zvuka u Srbiji. Prosto jednostavno i direktno, kako grind i treba zvučati. Acroholia je rame uz rame sa URGH!-om, srpski grind bez kompromisa! Kakvi su na albumu, takvi su i uživo. Jednostavno i direktno, bez imalo filozofije. U Engleskoj se to zove Napalm Death, u Srbiji – Acroholia. Teško je izdvojiti šta mi je najbolje, pa tako ide kompletna diskografija, sve od 1992. (Demo I), do albuma Ecocide (Rock Express, 2003). Što se URGH!-a tiče, album 9194, strane Evergreen? (A) i Evergrind! (B) su nešto najbolje što je snimljeno ikada.

(SMP)

Komentari