Igra počinje je veliki napredak za Evoluciju (minus vokal) i nadam se da je ovo samo uvod u još kvalitetnija izdanja u budućnosti

Posle sedmogodišnje studijske pauze, sa novim albumom Igra počinje vraća nam se grupa Evolucija. Osnovana 2007. u Švajcarskoj od strane Dragiše Marinjesa (basiste i idejnog vođe), Evolucija do danas ostaje Dragišina lična priča, naročito od kada mu se 2010. kao pevačica pridružuje njegova žena Ilana, sa kojom se 2014. godine trajno preseljava u Srbiju (Ćuprija), kako bi zajedno započeli novu eru u životu benda. Igra počinje je izdat za našu prvu nezavisnu i kultnu izdavačku kuću Take it or Leave it Records, koja je bila i izdavač prvenca grupe, Baklja slobode iz 2007. godine.

Da se osvrnemo na sam album, koji za mene predstavlja prijatnu promenu (nabolje) u odnosu na Baklju slobode. Ovoga puta na meniju imamo, što bi rekli, “svetsku“ produkciju koja potpuno paše zvuku grupe (urađena je od strane Dragana Uroševića, koji je bio zadužen i za gitare), zatim konkretnije i nešto kraće pesme koje pogađaju pravo u metu, kao i totalno odsustvo „atmosferičnih“ pasaža koji su „ugušili“ toliko, kako domaćih, tako i stranih gothic/symphonic metal albuma sa ženskim vokalom.

evolucija

Što se tiče same muzike, Igra počinje mnogo više prija mom ukusu nego prošlogodišnja izdanja srpskih grupa sličnog usmerenja (Demist, Symphonic Destiny…). Šta to znači? Pa, gitare imaju dominantniju ulogu, bubanj zvuči koliko-toliko prirodno, klavijature imaju bogatiju/puniju paletu boja, tekstovi (iako prosečni) otpevani su na srpskom jeziku, a same kompozicije su bolje uklopljene i bez imalo praznog hoda. Ono što je pravo iznenađenje, kada se radi o ovom podžanru metala, jeste nepostojanje balada! E, to se zove olakšanje, pogotovo kada se ima u vidu koliko su u većini slučajeva jadno i besmisleno odrađene.

Jedina zamerka (i to povelika) koju imam na Igra počinje jeste vokal, ta često nedostajuća karika na našim rock/metal izdanjima. Naime, odmah se čuje da Ilani Marinjes srpski nije maternji jezik (Ilana je rođena u Švajcarskoj), ma koliko se ona trudila da ga savlada, što je za svaku pohvalu. To i ne bi bilo tako strašno kada bi Ilana imala vanserijski glas, što nažalost ovde nije slučaj, te tako dobijamo, u najboljem slučaju, prosečnu pevačicu koja vuče nadole celo ovo izdanje koje inače ima ogroman potencijal.

Ono što je pravo iznenađenje, kada se radi o ovom podžanru metala, jeste nepostojanje balada! E, to se zove olakšanje, pogotovo kada se ima u vidu koliko su u većini slučajeva jadno i besmisleno odrađene

Da zaključim, Igra počinje je veliki napredak za Evoluciju (minus vokal) i nadam se da je ovo samo uvod u još kvalitetnija izdanja u budućnosti.

Spisak pesama:

1. Letim
2. Nisam za tebe ja
3. Kao iz sna
4. Igra
5. Rekvijem
6. Slaži
7. Reči teške
8. Proći će vek
9. Slobodna
10. Znak na nebu

Evolucija - Igra počinje
Produkcija92%
Originalnost73%
Vizuelni identitet79%
Uverljivost82%
82%Finalni utisak

Komentari