Obavezno overite ovo izdanje jer se definitivno radi o jednoj od najinteresantnijih stvari koje se trenutno dešavaju na srpskoj metal sceni – biće vredno truda

Nakon obećavajućeg debi EP izdanja ovog novoformiranog death/doom projekta iz Beograda (a čiju ste recenziju već imali prilike da čitate na ovom portalu), došlo je vreme i za prvi full-length Temple of Gnosis album. S obzirom na to da je materijal prezentovan na EP-ju svojom formom nagoveštavao da je namenjen dugosvirajućem formatu i da će stvari tek tu uspeti da se razmahnu do kraja, od ovog izdanja se i očekivalo da razradi ono što je započeto na Mysterivm Magnvm.

temple-of-gnosis-2016I zaista, ono što imamo prilike da čujemo na ovom albumu jeste dalji razvoj Temple of Gnosis izraza, pri čemu bend sa konceptualne strane čvrsto stoji na već započetim temeljima, i to je (barem zasad) veoma dobra stvar.

Što se same muzike tiče, i ona se suštinski oslanja na prepoznatljivi stil sa prošlog izdanja uz određene izmene i novine – ovog puta, susrećemo se sa više naracija i nešto ambijentalnijih deonica dok je sama struktura rifova, melodija, pesama… naglašeno repetativnija, što u mnogome pojačava ritualnu, ceremonijalnu atmosferu na koju se očigledno išlo.

Cela zvučna slika je krajnje hermetična i ovo nije materijal za ljude koji traže nešto lagano, neobavezujuće i zarazno – ovo je album koji zahteva vaše interesovanje, pažnju, fokusiranost od početka do kraja i praćenje koncepta iznetog na odlično urađenom omotu, stilski sličnom onom sa EP-ja ali znatno bogatijem i vizuelno efektnijem.

Sa druge strane, ono što i dalje malo bode uši jeste veštačka produkcija koja, iako poboljšana u odnosu na prethodno izdanje, i dalje nije najprikladnija ovakvom zvuku – kao što je već rečeno, prirodnija, organskija produkcija uz eventualno učešće više muzičara u studijskoj izvedbi je nešto što bi svakako podiglo ceremonijalnost na još viši nivo, kao i ceo Temple of Gnosis kao projekat.

Cela zvučna slika je krajnje hermetična i ovo nije materijal za ljude koji traže nešto lagano, neobavezujuće i zarazno – ovo je album koji zahteva vaše interesovanje, pažnju, fokusiranost od početka do kraja i praćenje koncepta iznetog na odlično urađenom omotu

A kad smo kod toga, biće zanimljivo videti šta će budućnost doneti za ToG – nadajmo se da projekat usled relativno uskog stila prezentovanog ovde neće upasti u zamku kopiranja samog sebe jer, uprkos tome, materijala za još mnogo napretka ovde itekako ima i ozbiljnost sa kojom se do sada pristupalo realizaciji nam daje za pravo da u budućnosti očekujemo još dobrih stvari iz ovog “hrama”.

Do tada, obavezno overite ovo izdanje jer se definitivno radi o jednoj od najinteresantnijih stvari koje se trenutno dešavaju na srpskoj metal sceni – biće vredno truda.

Spisak pesama:

1. Unto the Earth
2. Serpentium
3. Sol Katharsis
4. Tree of Life
5. Discipuli H.Trismegistus
6. The Twelve Keys
7. Absolutio

Temple of Gnosis - De Secretis Naturae Alchymica
Produkcija65%
Originalnost70%
Vizuelni identitet90%
Uverljivost80%
76%Finalni utisak

Komentari