Neću pogrešiti ako kažem da je Spit on Trust and Reliance zasigurno jedno od najkvalitetnijih domaćih izdanja do sada

Prvi vrlo pozitivan utisak, iako bih to po nekom nepisanom pravilu možda trebao spomenuti na kraju recenzije, je fenomenalno pakovanje izdanja Spit on Trust and Reliance, vranjanskog sastava Cardinal Point. Digipak, sa sjajnim artworkom, posterom i stikerom benda. Sve se može kad se hoće, rekao bih. I onda, mislim se, ako su se potrudili da to tako lepo izgleda za oko, jednostavno mora biti dobro i za uho! I nisam se prevario…

Doduše, bend sam zapratio iz ne tako davnog perioda kada su se odazivali na ime GodDamn, osvajali razna takmičenjima (Reload, Belgrade Demo Fest, Zaječarska gitarijada, Gitarijada Ratkovo, Jelen Demofest…), svirali velike festivale (što je i dalje slučaj), ali i preko nekoliko demo snimaka koji su, iako lošije usnimljeni, ukazivali na i te kakav kvalitet, a super je što te numere možemo čuti i na debi albumu.

cardianl-point

Cardinal Point sviraju ono što se naziva southern rock/metalom, i svakako sam mišljenja da je to najbolja odrednica ovog sastava. Vrlo lepo složene kompozicije, sa standardnom strukturom, pesme jednostavno voze i odišu tim američki patentiranim putem, ali je materijal svakako prepun i metal rifčuga, terci, sporijih delova, akustike… Ovaj bend ne boluje od loše produkcije (snimano pre godinu dana u Pančevu, Studio 3×2, snimao/producirao Stefan Gaćeša), loših vokala, engleskog izgovora – jednostavno je sve na mestu. Odlično odsvirano, otpevano, hitični refreni (“Breath”, “Rise Above”, “Stand”…), sjajne solaže. Neću pogrešiti ako kažem da je Spit on Trust and Reliance zasigurno jedno od najkvalitetnijih domaćih izdanja do sada.

Da je bend pooootpuno originalan, nije. Kao što rekoh, mnogi su ovo patentirali pre njih, ali je dobro imati ovakav sastav na sceni, a koliko mi se čini, southern zvuk se polako ali sigurno odomaćio, s tim da je Cardinal Point podigao sve za stepenicu ili dve i zadao domaći zadatak.

Bravo za momke i izdavača, obavezno nabavite album, po mogućnosti fizičku kopiju, jer isključivo tako ćete steći kompletan utisak. Verujte vašem dežurnom recezentu.

Spisak pesama:

1. Inner Hate
2. Rise Above All
3. Breath
4. Inception
5. Another
6. My Lament
7. Stand
8. GodDamn
9. Mesmerised
10. Jester Doll
11. Outro
12. They Say (Bonus)

Cardinal Point - Spit on Trust and Reliance
Produkcija89%
Originalnost75%
Vizuelni identitet93%
Uverljivost96%
88%Finalni utisak

Komentari