Ako će se Denial | Will | Becoming tretirati kao početak ozbiljnog, profesionalnog rada Ophidian Coil, koji najavljuje dugosvirajuće albume, u tom slučaju važi konstatacija da je posao urađen dobro i kvalitetno. Da li ova teza stoji ili ne, reći će prvo što OC budu izdali u budućnosti.

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Obscure Abhorrence Records, 2015.
  • WebFacebook
  • Piše: Igor Stanić

Denial | Will | Becoming je izdanje koje je svakako neopravdano čekalo na recenziju, jer je reč o nesumnjivo kvalitetnom EP-ju, koji po mnogo parametara zaslužuje dobar prolaz, kako kod publike, tako i kod kritike. Dodatno odlaganje uzrokovao je i lični odnos prema EP-ju, kao obliku diskografske aktivnosti, jer i pored beneficija koje nudi (manji finansijski pritisak na bend, kraće vreme realizacije itd.) to nije moja omiljena forma.

Sa druge strane, definitivno je bilo potrebno vreme da se materijal presluša dovoljno puta i stvori jasna i realna slika o ovom izdanju beogradskog benda, te Sinod SMP-a dobije odgovarajući tekst. Takođe, iz istog razloga (rezervisanost prema EP izdanjima), DWB će biti posmatran kao priprema za nešto drugo. Full album. Recimo.

Nego. Seciranje.

Ambijent – sjajan. Ako je to odgovarajući termin uopšte. Ovaj mrak utiče na rad organa i stanje psihe. Loše naravno, kako dolikuje. To volimo iznad svega. Svirački i idejno, bez zamerki. Bez hvalospeva u isto vreme. Po ova dva pitanja, sve je u dobroj meri standardno, ali povremeno prošarano sa elementima koji bi mogli da posluže za kovanje identiteta OC u budućnosti. Napredak gotovo može da se namiriše. Na primer, gitarske solaže su sjajno odrađene i iskorišćene za željeni efekat. Sa duge strane, stvar koja se meni lično ne sviđa i za koju smatram da bi morala da se promeni u budućnosti je pristup vokalu. Da li je tehnikalija ili performans u pitanju, još uvek nisam dokučio, ali ovde očekujem najveću promenu u budućnosti. Favorite ne izdvajam, kao i obično, pogotovo kada je materijal dobro raspoređen, kao što je to slučaj na DWB.

ophidian-coil

Produkcija je škakljivo pitanje kod bendova ovakvog žanrovskog opredeljenja, ali i ovde takođe moram priznati da je posao dosta dobro odrađen. Sve na svom mestu, ništa za kritiku, ništa što bi izazvalo divljenje i hvalu. Svrsishodno takoreći.

Priču zaokružuje odličan artwork koji se savršeno uklapa u atmosferu, a kako izdanju, tako i bendu, prišiva etikete „ozbiljan“ i „profi“.

Za kraj, vraćam se na polaznu tačku ove sažete recenzije. Ako će se Denial | Will | Becoming tretirati kao početak ozbiljnog, profesionalnog rada Ophidian Coil, koji najavljuje dugosvirajuće albume, u tom slučaju važi konstatacija da je posao urađen dobro i kvalitetno. Da li ova teza stoji ili ne, reći će prvo što OC budu izdali u budućnosti. Toliko.

Spisak pesama:

1. Becoming (Intro)
2. Gloria In Deo
3. Hymns of Deflesh
4. Manifestum Mortis
5. Thousand Voices of the Devil’s Call

Ophidian Coil – Denial | Will | Becoming
Produkcija70%
Originalnost71%
Vizuelni faktor77%
Uverljivost80%
75%Finalni utisak

Komentari