Ukoliko volite Nigthwish, ovde ćete sigurno naći pregršt pesama koje podsećaju na njih, odnosno na mnoštvo bendova koji se drže formule – (operski) ženski vokali, klavijaturama vođene pesme, unisona gitara/bas/dupla bas pedala rifologija, virtuozne solaže

Beogradski gothic/progressive/melodeath metal bend postoji od 2008, ali tek sada imamo priliku da se upoznamo sa njihovim prvim full-length ostvarenjem – Guilt and Pleasures, koji nam donosi 10 kompozicija ukupnog trajanja nešto ispod pedesetak minuta. Album je samizdat krajem juna, a sniman je kod Pilećeg (Miloš Mihajlović), u njegovom studiju Blaze, koji je, zajedno sa Rastkom Rašićem, odradio produkciju i miks.

Šta potencijalni slušalac može da očekuje od ovog albuma?

Ukoliko volite Nigthwish, ovde ćete sigurno naći pregršt pesama koje podsećaju na njih, odnosno na mnoštvo bendova koji se drže formule – (operski) ženski vokali, klavijaturama vođene pesme, unisona gitara/bas/dupla bas pedala rifologija, virtuozne solaže. Pretpostavljam da ljubiteljima ovakvog zvuka ovakvih pesama nikad dosta, a s druge strane, neko ko to ne voli će se verovatno držati one – čuješ jednu čuo si ih sve.

Pesme koje su u formi singlova, odnosno spotova, objavljivane godinu, dve pre samog albuma govore da se ovaj album dugo krčkao, što navodi na misao da ovde mora da ima više slojeva nego što se na prvu čini. I to je tačno, ovde ima mnogo zvukova koje vredi čuti – bilo da su u pitanju growl vokali ili solo na violini. Sve pohvale idu na račun izvedbe, aranžmana i produkcije, smatram da je bend spreman da zasvira bez problema i bojazni od konkurencije na bilo kom evropskom metal festivalu.

Takođe, Dragica (na svu sreću) nije klon Tarje, njen stil pevanja više naginje ka nečemu što potpisnik redova najviše voli kod Nightwisha, a to je Floor Jansen, a čuju se i brojni drugi uticaji (Epica, Evanescence…), mada ceo bend ipak zvuči kao ogroman „a tribute to Nightwish“.

demist-2015

Preslušavajući album u potrazi za ličnim favoritima koje bih preporučio metal populaciji i čitaocima SMP portala, tražio sam neka iznenađenja i odstupanja od žanrovskih odrednica i našao sam ih u dvema pesmama opasnih rifova – „Nemesis“ i „Pretty Eyes“ (a bogami i „Break the Chains“), te predlažem svima koji bi da čuju dobar domaći bend da odu na njihovu BandCamp stranicu i preslušaju ovaj album.

Umesto zaključka, savetovao bih bendu da se što pre otresu tog Nightwish uticaja i da iskoriste sviračko/pevačko znanje i umeće kojeg imaju na pretek i da već na sledećem albumu (a nadam se da imaju energije i entuzijazma da još jače prionu na posao) čujemo njihov autorsko-kreativni kvantni skok.

Demist – Guilt and Pleasures spisak pesama:

1. Theater of Agony
2. Faith Remains
3. Nemesis
4. Break the Chains
5. Let It Rain
6. Someone’s Mirror
7. Generation Gray
8. Welcome to the Underworld
9. Pretty Eyes
10. All This Cold

Demist - Guilt and Pleasures
Produkcija88%
Originalnost60%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost85%
81%Finalni utisak

Komentari