Svaka čast momci – death metal par excellence!

Savršeno je normalno da vikend piskaralo poput mene oseti ne baš malu dozu zadovoljstva kada na recenziranje stigne album sa prefiksom – death metal. Turobna teza da Srbija nije baš stanište značajnijeg broja ovako deklarisanih bendova mi ključa po centralnom nervnom sistemu već neko vreme, te kako bih je na brzinu ispitao, naterah sebe da preturam po arhivama, ne samo matičnog SMP-a, već i nekih drugih, po karakteru i sadržaju bliskih nam sajtova, portala i sl. Ovlaš sprovedeno istraživanje je laganim koracima vuklo ka zaključku da takva tvrdnja ima osnova. Tales From Beyond (u daljem tekstu TFB) su tu kao demanti. I dobro je da je tako.

Drugi album dvojca iz Subotice, naziva Putrid Realm, je jedno zaista osvežavajuće ostvarenje. Bar za deo publike koji ovaj žanr preferira (a ja neugledan, spadam u takve). Recept koji se sastoji od brižljivo odabranih i doziranih sastojaka: rif, žestina, mrak i atmosfera, daje slušaocu album koji se najbolje konzumira u celini, što je apsolutno za svaku pohvalu.

tales-from-beyond-2015

Iz moje prespektive, autorskom i sviračkom delu apsolutno ništa ne treba zameriti. Naprotiv. death metal, sa kašičicom blacka i još ponečega na Putrid Realm, gradi identitet TFB vrlo jasno i ubedljivo, a čak ni programirani bubnjevi, stavka koja obično izaziva dileme kada se pojavi kao faktor, meni lično, iz nekog nepoznatog razloga, ovde uopšte ne smeta. Samostalno realizovana produkcija svakako ima određenih manjkavosti, ali je, u kontekstu albuma i u nedostatku boljeg izraza – odgovarajuća. Mada, naravno, uvek može bolje. Na nekom budućem izdanju očekujemo poboljšanje i na ovom polju.

Nemam običaj da izdvajam favorite, što se samih pesama tiče, te to neću uraditi ni ovog puta. Zadržavam mišljenje da albumi, pogotovo kvalitetni, kao što Putrid Realm neosporno jeste, zaslužuju da budu preslušavani u celosti.

Putrid Realm je za download dostupan preko BandCamp stranice benda, a za tvdokrne tradicionaliste, ekipa TFB je obezbedila i malu količinu drage nam plastike, pa ako je neko (poput mene), zavisnik od rituala stavljanja diska u CD plejer, svoju kopiju fizičkog izdanja (takođe u samostalnoj realizaciji benda), možete naručiti direktno od benda, preko njihove Facebook stranice. Ja sam se opredelio za takav korak i kada je moj primerak stigao, otkrivena je i jedina, po mojm kriterijumima, mana albuma, a to je cover albuma, tj. vizuelni utisak generalno, koju po SMP „Pravilniku o pisanju recenzija“ moram spomenuti. Ni on sam nije toliko loš, takođe se uklapa u koncept albuma, ali još malo rada na ovom polju bi bolje zaokružilo priču izdanja. Priču, koja je, opet kažem, i pored postojećih manjkavosti – odlična. Svaka čast momci – death metal par excellence!

Spisak pesama:

1. Torn of Hate
2. No Escape
3. Suffocated
4. Psychosis
5. Putrid Realm
6. Into the Grave
7. Inner War
8. Amputated Future
9. Lone

Tales From Beyond - Putrid Realm
Produkcija70%
Originalnost78%
Vizuelni identitet69%
Uverljivost88%
76%Finalni utisak

Komentari